Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да спрем треперенето на окото

15 юли 2024, 23:00 часа

Потрепването на окото, известно още като миокимия, е неволно мускулно свиване на клепачите, което може да бъде доста дразнещо. Макар обикновено да не е признак за сериозен проблем, то може да причини значителен дискомфорт и да ни разсейва в ежедневието. В тази статия ще разгледаме причините за потрепването на окото, видовете му и ще ви дадем съвети как бързо да го спрете.

Какво представлява потрепването на окото?

Потрепването на окото е неволно мускулно свиване на мускулите на клепача, което обикновено обхваща само едното око. Този феномен може да засегне както горния, така и долния клепач и рядко засяга и двете очи едновременно. Потрепването на окото е известно още като миокимия, блефароспазъм или миоклонии на клепачите.

Трептене на очите - лекар разкри какви заболявания издава

Колко нормално е потрепването на очите?

През повечето време потрепването на клепачите не трябва да е причина за притеснение. Това е много често явление, което се случва на повечето хора в даден момент. Обикновено потрепването е временно и не налага медицинска намеса. Въпреки това, в редки случаи, може да е свързано с очни заболявания или други сериозни здравословни състояния.

Видове потрепвания на очите

Миокимия

Миокимията представлява постоянни и фини спазми, които най-често засягат долния клепач. Това е най-често срещаният тип потрепване и обикновено е временно.

Доброкачествен есенциален блефароспазъм

Това състояние се характеризира с необичайно мигане или спазми на клепачите и обикновено засяга и двете очи. Това е по-рядко неврологично заболяване.

очи

Хемифациален спазъм

Това е по-сериозно невромускулно разстройство, което се проявява като повтарящи се и неволни контракции на лицевите мускули от едната страна на лицето и може да изисква медицинска помощ.

Причини за потрепване на очите

Потрепването на очите може да бъде идиопатично, което означава, че няма ясна причина. Въпреки това, някои фактори често са свързани с това състояние:

  • Стрес: Най-честата причина за потрепването на очите е стресът.
  • Умора: Липсата на сън или дълги периоди на безсъние.
  • Дефицит на витамини: Недостиг на витамин B12, калий и магнезий.
  • Напрежение на очите: Прекомерно време пред екраните.
  • Кофеин и алкохол: Злоупотреба с тези стимуланти.

На какво се дължи потрепването на окото и дали е опасно?

Как да спрем потрепването на очите?

Почивка за окото

Избягвайте продължителното време пред екраните и правете почивки на всеки 20 минути, за да оставите очите си да починат. Носенето на очила за компютър също може да помогне.

Управление на стреса и по-добър сън

Подобряването на качеството на съня и намаляването на стреса чрез медитация, йога и други техники за релаксация могат да бъдат ефективни.

По-здравословна диета

Консумирането на по-малко кофеин и алкохол, както и храни богати на витамин B12, магнезий и калий, може да помогне за намаляване на потрепването.

Лекар обясни защо окото понякога потрепва

Очни упражнения и масаж

Редовните упражнения за очи и масажи могат да помогнат за отпускане на очните мускули и намаляване на потрепването.

Хидратация за очите и тялото

Поддържането на подходяща хидратация с лубрикиращи капки за очи и пиенето на повече вода през деня също може да помогне.

Кога да посетите лекар?

Ако потрепването на очите продължава повече от месец или е придружено от други симптоми като треперене в други части на тялото, увиснал клепач или необичайни секрети, е препоръчително да се консултирате с очен лекар.

Потрепването на очите обикновено не е сериозен проблем, но може да бъде много дразнещо. Чрез почивка, управление на стреса, здравословна диета и редовни очни упражнения можете да намалите и дори да спрете този дискомфорт. Ако симптомите продължават или се влошават, е важно да се консултирате с медицински специалист за по-задълбочена оценка.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес