Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как марулята влияе на холестерола?

19 октомври 2024, 21:14 часа

Благодарение на уникалния си витаминен и минерален състав, марулята заслужено е включена в десетте най-полезни зеленчуци. Тя е на първо място по съдържание на калций и на второ място след спанака по минерални вещества като цяло. Най-пълният и ярък вкус на салата се разкрива само в комбинация с други зеленчуци, където лесно може да заеме централно място, съобщава изданието The Health Site.

Влияние на марулята върху нивата на холестерола

Веществото лактуцин , което принадлежи към групата на алкалоидите, не само придава горчив вкус на тази салата, но и активно намалява нивата на холестерола в кръвта. Яденето на листа от маруля ще помогне за подобряване на състоянието на косата и ноктите, има благоприятен ефект върху кожата, подобрява паметта, зрението и е превантивна мярка срещу появата на болестта на Алцхаймер, съобщава още изданието.

Засаждане на марули през есента - как да уцелим точното време

Салатата е с богат витаминен и минерален състав, който съдържа: витамини В , С , както и калий , калций, сяра, йод, фосфор. Продуктът съдържа груби диетични фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането, нормализират чревната подвижност, запълват обема на стомаха и без да се усвояват, се отделят, събирайки слуз и отпадъци от стените на червата.

Салатата е уникален продукт за тези, които следят теглото си. Изяждайки голяма купа листа от маруля, вие получавате пълен стомах и минимум калории. Изданието допълва, че салатата в чист вид не дава усещане за ситост, затова се комбинира с други зеленчуци или протеинови храни. Можете, без да се придържате към специални диети, да консумирате порция листа от маруля всеки ден за обяд или вечеря, като по този начин осигурявате редовно изхождане, нормална перисталтика и изгаряне на мастните натрупвания. Диетата на Бабушкин или например, френската диета за 13 дни препоръчва ежедневното консумиране на листа от маруля.

Листата на марулята са богати на калций и магнезий. Калцият е основният строителен материал за костната тъкан, зъбния емайл, той е част от тъканните и клетъчните течности, помага за поддържането на нормален състав на кръвта. Магнезият допринася за нормализирането на дейността на мускулните влакна и запазването на клетъчната структура.

В състава на салатата влиза и лактуцин, уникално вещество, което има способността да успокоява централната нервна система.

Листата от маруля съдържат много алкалоиди, които допринасят за алкализиране на тялото, както и каротеноиди, които помагат за поддържане на зрителната острота за дълго време. Според учените ежедневната консумация на 100 гр маруля ще помогне да се избегне болестта на Алцхаймер, съобщава още изданието.

Причини за намаляване на консумацията на салата са наличието на заболявания като подагра, колит и ентероколит, уролитиаза и хепатит. Поради високото съдържание на оксалова киселина, употребата на продукта трябва да бъде ограничена при бъбречно заболяване.

Поливане на марулята, за да бъде свежа и хрупкава

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес