Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола?

01 октомври 2024, 11:00 часа

Тъмните сортове грозде се считат за най-полезни за здравето, каза диетологът д-р Марият Мухина. Според нея червеното грозде може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми, а черното – за предпазване от рак. Експертът коментира още как този плод влияе на кръвната захар и холестерола.

Влияние на гроздето върху холестерола и кръвната захар

„Червеното съдържа голямо количество ресвератрол, така че подобрява съдовото здраве, кръвообращението, поддържа сърцето и понижава холестерола“, каза експертът.

Кое грозде е най-полезно - бяло, черно или червено 

„Тъй като гроздето значително повишава кръвната захар, по-добре е да не го ядете, ако имате диабет. Освен това при обостряне на гастрит и пептична язва плодовете могат да раздразнят лигавицата“, предупреждава д-р Мухина.

Полезни свойства на гроздето

„От своя страна, поради високото съдържание на антоцианини, черното грозде помага в превенцията на рака“, допълва д-р Мариат Мухина.

Освен всичко друго, както червеното, така и черното грозде съдържат много разтворими и неразтворими фибри. Подобрява храносмилането, помага за предотвратяване на запек и спомага за добрата перисталтика, тоест „лекува“ ленивите черва.

Достатъчно е да консумирате 200 грама, тоест около чаша грозде на ден. Струва си да се има предвид, че ако се консумира прекомерно, продуктът може да предизвика метеоризъм.

Лечебните свойства на гроздето позволяват да се използва при лечение на анемия, някои сърдечно-съдови заболявания, цироза на черния дроб и хроничен хепатит. Плодовете се използват за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, за подобряване на здравословното състояние при остър и хроничен нефрит, нефроза. Консумацията на гроздови плодове и сок е добра профилактика срещу образуването на уринарен пясък и камъни в бъбреците.

Гроздето се препоръчва при хронични форми на белодробна туберкулоза. То има лечебни свойства при катар на фаринкса и ларинкса, подагра и предотвратява появата на много заболявания. Органичните киселини в състава му имат успокояващ ефект, повишават активността на панкреаса. При хипертония гроздето действа като хипотензивен агент, има отслабване на сърдечния ритъм и намаляване на пулса. Под въздействието на органичните киселини се повишава активността на панкреаса.

Лекарят препоръчват гроздето за повишаване на секрецията и киселинността на стомашния сок. Полезно е да се използва пресен гроздов сок при възпалителни заболявания на дихателните пътища и астма. При прием на грозде, благодарение на стимулацията на костния мозък, се подобрява функцията на хемопоетичните органи. Една чаша гроздов сок осигурява на тялото дневна норма на витамини B, C.

Най-добрият и най-евтиният тор за гроздето през есента е този

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес