Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как един обикновен чай от глухарче може да ви помогне да се детоксикирате и да свалите натрупаните килограми

25 юни 2024, 05:50 часа

Тези красиви малки жълти цветя в градината ви не са просто плевели. Точно така, глухарчетата всъщност се използват като здравословна добавка с много хранителни ползи, а експертите по отслабване използват чая като част от много диетични режими. Но може ли чаят от глухарче наистина да ви помогне да отслабнете?

Реклама

Още: Изследователи: Яжте повече орехи и може да намали риска от диабет наполовина

Какво представлява чаят от корени на глухарче?

Глухарчетата произхождат от същото семейство като маргаритките и както се оказва, те са били използвани в медицината през цялата история - по-конкретно в културите на коренните американци, Европа и Азия. Според Acupuncture Today глухарчето (както цветът, така и коренът) е използвано в китайската традиционна медицина като тоник за черния дроб, както и като средство за лечение на проблеми със стомаха, бъбреците, жлъчния мехур и ставите.

Изследвания върху животни показват, че чаят от корени на глухарче може да бъде ефективен за намаляване на кръвната захар, контролиране на холестерола и подпомагане на загубата на тегло. Коренът от глухарче е богат на цикорична и хлорогенна киселина, за които е доказано, че подобряват секрецията на инсулин, като същевременно увеличават усвояването на глюкозата в организма, което води до стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Едно проучване установява, че лечението с екстракт от глухарче намалява нивата на холестерола и триглицеридите при мишки. Същевременно проучване публикувано в специализирано списание, установява, че хлорогенната киселина намалява значително телесното тегло и нивата на хормоните за складиране на мазнини при мишки.

Въпреки че са необходими още изследвания върху хора, много известни личности в областта на здравето и благосъстоянието изтъкват ползите от чая от корен на глухарче за отслабване. Всъщност личният треньор и автор на книги за фитнес Джилиан Майкълс смята, че пиенето на чай от корени на глухарче е от съществено значение за детоксикацията на организма и го препоръчва като част от своето седемдневно чернодробно прочистване за отслабване, борба със стареенето и имунитет. Според Майкълс чаят от корени на глухарче подпомага отслабването заради диуретичната му функция и способността му да почиства черния дроб, като помага на организма да се освободи от излишните токсини.

Как да използвате чай от корени на глухарче?

Има различни начини, по които можете да използвате корен от глухарче за чай. Можете просто да си купите готови торбички с чай или да откъснете корените от собствената си градина и да си го приготвите сами! Въпреки че приготвянето на чай е сравнително лесно, най-добре е да събирате корените в началото на есента.

Още: Облекчаване на запек и лошо храносмилане с 2-минутен масаж на стомаха

Въпреки че няма твърдо определена препоръчителна доза за корена от глухарче, чаят се смята за общо взето безопасен. Въпреки това глухарчето може да взаимодейства с някои лекарства. Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете режим с някоя нова добавка, за да определите кое е подходящо за вас.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес