Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се яде сирене?

11 октомври 2024, 14:03 часа

Много хора ядат сирене неправилно, съобщава Daily Mail, позовавайки се на експерти.

Как е правилно да се яде сирене? 

„Да вземеш голяма хапка сирене е като да гледаш само половината от филм. Дегустацията е мултисензорно изживяване и доброто сирене ще осигури безброй сложни вкусове. Използвайте всичките си сетива, отделете време и дишайте, докато дъвчете, за да се насладите максимално на всички вкусове“, съветват експертите.

Защо не трябва да ядете сандвич със сирене на закуска?

Освен това експертите не съветват да оставяте сиренето до края на храненето „за десерт“, по-добре е да го сервирате веднага. Експертите съветват да не консумирате сирене след вечеря. Освен това експертите разсеяха доста необичаен мит за сиренето, че може да предизвика кошмари: „Сиренето е питателна храна, която отнема време за пълно усвояване на червата. Най-вероятно това е причината за неспокойния сън след консумацията му, но то категорично не може да причини кошмари."

Културата на консумация на сирене произхожда от Европа и има вековна история. От древни времена сиренето и виното се консумират заедно, така че с течение на времето са се формирали правила за избор на най-подходящата комбинация от тези продукти. Например плодовите вина са идеални за бели и пресни сирена. Гладките, мазни сирена ще имат по-добър вкус, ако се консумират с по-тежки вина. Вкусът на много соленото сирене ще се балансира от киселото вино. Сиренето с висока киселинност допълва добре сладкото вино. За меките сирена най-доброто допълнение би било сухото прясно червено вино, но по правило белите вина се сервират по-често със сирена. Но за твърдите сирена най-добрият акомпанимент е шери, портвайн или леко охладено червено вино. Интересни са комбинациите от сирене и вино, които се правят в един и същи регион.

За тези, които обичат да експериментират с вкусове, се препоръчва комбинация от сирене и бира. Трябва да започнете дегустацията си с леки сирена и леки бири, като постепенно преминете към сирена с по-изразени аромати и по-силни бири. Бирата не трябва да е ледено студена: леко охладена е по-ароматна. Основното правило е не бира със сирене, а сирене с бира. Отхапете от сиренето, оценете аромата му и след това отпийте малка глътка бира, за да се насладите напълно на вкуса.

Що се отнася до храните, вкусът на твърдото сирене е идеално допълнен от ядки, сушени плодове и пресни плодове, с изключение на цитрусови плодове. Сирената се сервират с пресен бял хляб, ръжен хляб и крекери. Но внимавайте с пропорциите: вкусът на сиренето не трябва да се заглушава от вкуса на хляба. Твърдите сирена се добавят и към супи, паста, омлети, бъркани яйца и пайове. Перфектно сгъстява сосове, чудесен е в разтопено състояние (фондю) и хармонично допълва месни и зеленчукови ястия.

В заключение изданието допълва, че на ден не трябва да се ядат повече от 40-50 гр от коментирания млечен продукт.

Лекар: Сиренето може да ви предпази от тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес