Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възстановим сърцето след инфаркт?

23 септември 2015, 16:06 часа

Международен екип учени създадоха технология за възстановяване на сърдечната тъкан след инфаркт – за тази цел ще бъдат използвани лечебни лепенки.

Реклама

Преживеният инфаркт води до некроза на тъканите – кардиомиоцитите (клетките на сърдечния мускул) загиват от уврежданията, предизвикани от хипоксията (липса на достатъчно кислород). Тъканта няма възможност да се възстанови, в резултат на което се получава белег, а това отслабва работата на сърцето.

Досега не съществуваше начин за ефективна регенерация на кардиомиоцитите, но тази задача са успели да решат медиците от Станфордския университет (САЩ) с подкрепата на колеги от редица други страни.

По-рано при опити с риби било изяснено, че епикардът – горната обвивка на сърцето – е способен самостоятелно да регенерира клетките на сърдечния мускул. Като изучили епикарда на бозайници, учените открили в него белтъка фолистатин-1 (FSTL1), отговорен за този процес. Въз основата на FSTL1 и безклетъчен колаген била създадена "кръпка", която била тествана на мишки и свине.

Животните преживели експериментална форма на инфаркт, след което белтъчната лепенка помогнала на сърцата им да се възстановят. При всички животни били отбелязани високи показатели на регенерация на кардиомиоцитите. Учените добавят, че благодарение на използването на безклетъчен колаген в организма не се "внедряват" чужди клетки, което позволява да се избегне вземането на имуносупресори.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, а изпитанията върху хора са планирани за 2017 година.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес