Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазим от есенните болести

16 октомври 2024, 08:08 часа

Есента е красив сезон, но също така е време, когато различни заболявания се срещат по-често. Тъй като времето става по-хладно, а дните се скъсяват, рискът от настинка, грип и други респираторни заболявания се увеличава. За да се предпазите от есенните заболявания и да останете здрави, помислете за тези стратегии: „Ние сме това, което дишаме“: Как се отразява мръсния въздух на здравето ни

  1. Подсилете имунната си система: Силната имунна система е най-добрата ви защита срещу болести. Включете в диетата си храни, които укрепват имунната система, като плодове, богати на витамин С (като портокали и лимони), зеленчуци с високо съдържание на витамин А (като сладки картофи и моркови) и храни, съдържащи цинк (като ядки и семена). Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко и ферментиралите храни, също поддържат здравето на червата, което е от решаващо значение за силния имунен отговор.
  2. Останете хидратирани: С понижаването на температурите хората често пият по-малко вода. Въпреки това поддържането на хидратация е от съществено значение за цялостното здраве и помага за поддържане на влажността на лигавиците в дихателните пътища, което може да предотврати инфекции. Стремете се да пиете поне 8 чаши вода на ден и помислете за билкови чайове с имуноукрепващи свойства, като джинджифил или ехинацея.
  3. Спазвайте добра хигиена: Честото миене на ръцете е един от най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на микроби. Използвайте сапун и вода и се мийте поне 20 секунди, особено преди хранене и след използване на обществен транспорт или докосване на общи повърхности. Избягвайте да докосвате лицето си, особено очите, носа и устата си, за да предотвратите проникването на микроби в тялото си.
  4. Ваксинирайте се: Годишната ваксинация срещу грип се препоръчва за повечето хора, особено за тези с по-висок риск, като възрастните хора, малките деца и хората с хронични заболявания. Грипната ваксина помага за защита срещу най-често срещаните щамове на вируса, циркулиращи всяка година.
  5. Облечете се подходящо: Тъй като температурите варират, е важно да се обличате на пластове. По този начин можете да регулирате облеклото си, за да се чувствате удобно и да не ви е твърде студено или твърде топло. Поддържането на топлина помага на тялото ви да поддържа здрава имунна система и намалява риска от простуда, която може да доведе до заболяване.
  6. Поддържайте здравословен начин на живот: Редовните физически упражнения, балансираното хранене и достатъчният сън са от ключово значение за поддържането на силна имунна система. Упражненията помагат за циркулацията на белите кръвни клетки, които са от решаващо значение за борбата с инфекциите, а балансираната диета осигурява основни хранителни вещества. Стремете се да спите по 7-8 часа на нощ, за да осигурите на тялото си време за почивка и възстановяване.
  7. Намаляване на стреса: Хроничният стрес може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на заболявания. Занимавайте се с дейности, намаляващи стреса, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане. Поддържането на социални контакти и намирането на време за релаксация също могат да помогнат за справяне с нивата на стрес.
  8. Поддържайте средата си чиста: Редовно дезинфекцирайте често докосвани повърхности, като дръжки на врати, ключове за осветление и екрани на телефони, за да намалите разпространението на микроби. В дома си поддържането на добра вентилация и използването на пречистватели на въздуха може да помогне за намаляване на наличието на патогени, пренасяни по въздуха.

Източник: nuvancehealth

Още: От какви болести може да предпази кафето?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес