Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се подготвим за кръвни изследвания?

02 юли 2024, 18:01 часа
Реклама

Следването на инструкциите на лекаря е най-важната част от подготовката за кръвен тест. Добрият сън, хидратацията и избягването на определени храни и напитки също могат да бъдат от полза.

Кръвните тестове са често срещана процедура, но много хора може да се притесняват от това. Други може да не са сигурни как да се подготвят или дали да избягват да се хранят или да приемат напитки преди това.

Тази статия предоставя съвети, които могат да ви помогнат да се подготвите за кръвен тест, и обяснява какво можете да очаквате по време на процедурата по вземане на кръв.

Още: Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Съвети за подготовка, които можете да следвате в деня преди кръвния тест:

Проверете внимателно инструкциите на Вашия лекар. За някои кръвни тестове може да се наложи да сте на гладно (да избягвате да се храните или да пиете каквото и да било, освен вода) в продължение на 9-12 часа преди това. Вашият лекар може също така да ви помоли да спрете приема на някои лекарства, отпускани с рецепта.

Ако се налага да не се храните, помислете и за избягване на дейности като пушене, пиене на алкохол, дъвчене на дъвка и извършване на тежки физически упражнения. Всички те могат да повлияят на резултатите от кръвните изследвания.

Ако не е необходимо да гладувате, помислете за избягване на алкохола и мазните или обилни храни. Това ще ви гарантира, че ще се чувствате най-добре в деня на изследването.

Още: Как да избегнем появата на синини след вземане на кръв?

Спете достатъчно. Добрата отпочиналост помага за по-лесния достъп до вените ви по време на вземането на кръв.

Ако отивате в лаборатория, която не изисква предварително записване, обадете се предварително, за да разберете кога са най-малко заети, за да избегнете дългото чакане.

Вашият лекар ще ви каже дали трябва да сте на гладно преди кръвния тест.

Кръвни изследвания, които обикновено се извършват на гладно са:

  • чернодробни функционални тестове
  • тестове за холестерол (липидни панели)
  • изследвания на нивото на триглицеридите
  • тестове за кръвна глюкоза
  • тестове за липопротеини с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL)
  • изследвания на метаболитния панел

Ето съвети за подготовка, които можете да следвате в деня на кръвния тест:

Снимка: iStock

  • Пийте много вода. Поддържането на хидратация поддържа повече течност във вените ви, което улеснява вземането на кръв.
  • Избягвайте кафето и други кофеинови напитки, които могат да ви обезводнят.
  • Ако не е необходимо да сте на гладно, закусете 1-2 часа преди теста. Това може да помогне за предотвратяване на замайването по време на вземането на кръв.
  • Ако се притеснявате от гадене или отпадналост, избягвайте да ядете непосредствено преди посещението си.
  • Носете къси ръкави под връхната дреха, за да се улесни достъпът до ръката ви.
  • Отидете няколко минути по-рано, за да имате време да попълните всички документи.
  • Вземете със себе си осигурителната си карта и документ за самоличност.
  • Вземете със себе си малка закуска, например плод или протеиново блокче, за след изследването.

Снимка: iStock/Guliver

Още: Научен пробив: кръвен тест идентифицира 92% от случаите на рак на гърдата

Какво да очаквате от процедурата по вземане на кръв?

Вземането на кръв е бърза процедура, която обикновено отнема само няколко минути. Когато пристигнете в лабораторията, ще се регистрирате за срещата си на рецепцията. Ще изчакате във фоайето, докато специалистът ви повика в кабинета за вземане на кръв. Лаборантът ще ви накара да седнете на стол с подлакътник. Ако сте облечени с риза с дълъг ръкав, ще навиете ръкава си над лакътя. След това ще изпънете ръката си пред себе си. Медицинският специалист ще почисти малък участък от ръката ви с антисептична кърпичка. Освен това ще завърже ластик около ръката ви. Това кара вената ви да набъбне, което улеснява поставянето на иглата и вземането на кръв. За да стимулира притока на кръв, специалистът може да ви помоли да свиете юмрук. След това внимателно ще вкара иглата в ръката ви. Може да почувствате леко убождане, но то не би трябвало да е болезнено. След като бъде взета достатъчно кръв, лаборантът ще извади иглата и ще постави малка превръзка върху мястото.

Уведомете го, ако се почувствате замаяни след вземането на кръв. Можете да останете на стола, докато замайването премине. Ако сте донесли закуска и вода, това е подходящ момент да ги консумирате. Ако не сте си взели, помолете лаборанта за чаша вода. Пиенето на вода може да помогне за намаляване на замайването, което може да изпитвате. Възможно е да имате лека болезненост или малка синина на ръката, където е влязла иглата. Всяка болка, която изпитвате, трябва да изчезне в рамките на няколко дни.

Още: 9-те кръвни показателя, които казват всичко за вашето здраве

Как да се справите с тревожността?

Кажете на медицинския специалист, ако се чувствате нервни. Той може да ви помогнат да се почувствате по-комфортно и да обсъдите варианти, като например да легнете вместо да седнете.

  • Избягвайте да гледате към мястото на вземане на кръв. Изберете предмет или друго място в стаята, върху което да се съсредоточите.
  • Говорете с лаборанта, за да ви помогне да отвлечете вниманието си по време на процедурата.
  • Слушайте музика на слушалки.
  • Направете няколко дълбоки вдишвания преди и по време на процедурата. Съсредоточете се върху всяко вдишване и издишване, за да не мислите за процедурата.
  • Вземете със себе си приятел, който да ви подкрепи и успокои.

Колко време е необходимо, за да видите резултатите от вземането на кръв?

За много от обичайните кръвни изследвания можете да очаквате да получите резултатите от 24 часа до няколко дни по-късно. Това включва:

  • пълна кръвна картина
  • основен метаболитен панел
  • цялостен метаболитен панел
  • липиден панел

В някои случаи получаването на резултатите може да отнеме до няколко седмици. Например тестовете за редки състояния може да отнемат повече време, тъй като не всяка лаборатория е оборудвана за специализирани тестове. Говорете с вашия лекар или лаборант, за да разберете кога можете да очаквате резултатите от теста.

Снимка: iStock

Накратко

Кръвният тест е бърза и често срещана медицинска процедура. Най-добрият начин да се подготвите за кръвен тест е да следвате конкретните инструкции на вашия лекар. Някои кръвни тестове могат да изискват предварително гладуване, но това зависи от вида на теста, който ви се прави.

Ако се притеснявате, че може да се почувствате нервни или да ви се гади, уведомете специалиста, за да ви съдейства да се чувствате по-комфортно. Няколко дълбоки вдишвания или слушане на музика могат да ви помогнат да се отпуснете.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес