Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете дали имате висок холестерол чрез лицето си?

14 юли 2024, 15:00 часа

Високият холестерол, особено холестеролът в липопротеините с ниска плътност (LDL), е състояние, което може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми. Въпреки че преките симптоми по лицето не са окончателен метод за диагностициране на висок холестерол, някои признаци и показатели по лицето могат да подскажат, че може да имате повишени нива на холестерол. Осъзнаването на тези признаци може да ви подтикне да потърсите лекарска помощ за по-точна диагноза чрез кръвни изследвания.

Ксантелазма

Един от най-забележителните признаци за висок холестерол по лицето е ксантелазмата. Това са жълтеникави плаки или подутини, които се появяват по клепачите или около очите. Ксантелазмата се причинява от отлагания на холестерол под кожата и често е признак на дислипидемия - състояние, при което има необичайно количество липиди в кръвта. Ако забележите тези жълти петна, от решаващо значение е да се консултирате с медицинско лице, тъй като те могат да бъдат признак за високи нива на холестерола.

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Arcus Senilis

Друг потенциален лицеви признак за висок холестерол е arcus senilis, който представлява бял или сив пръстен около роговицата на окото. Този пръстен е по-често срещан при по-възрастните хора, но може да се появи и при по-млади хора с висок холестерол. Той е резултат от отлагания на липиди в роговицата и макар да не влияе на зрението, може да бъде маркер за висок холестерол, особено при хора на възраст под 50 години.

Еруптивна ксантоматоза на лицето

Еруптивната ксантоматоза се характеризира с малки, жълтеникаво-червени подутини по лицето, особено по бузите, но може да се появи и по седалището, раменете и крайниците. Тези подутини се причиняват от натрупването на мазнини в кожата и често са свързани с много високи нива на холестерола и триглицеридите. Те могат да бъдат сърбящи и нежни и обикновено се появяват внезапно.

Този зеленчук сваля лошия холестерол - яжте го сутрин и вечер

Подпухнали очи и подути клепачи

Въпреки че не са специфични за високия холестерол, постоянно подпухналите очи и подутите клепачи понякога могат да бъдат свързани с това състояние. Натрупването на холестерол може да доведе до лошо кръвообращение, което може да причини задържане на течности и подуване на деликатните тъкани около очите.

Ранно откриване и действие

Важно е да се отбележи, че тези лицеви признаци не са убедителни за диагностициране на висок холестерол и могат да бъдат свързани с други медицински състояния. Ето защо, ако наблюдавате някой от тези симптоми, е необходимо да се консултирате с медицински специалист, който може да препоръча изследване на липидния профил за точно измерване на нивата на холестерола.

Превантивните мерки играят решаваща роля в управлението на високия холестерол. Редовните медицински прегледи и кръвни тестове, балансираната диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини, редовните физически упражнения, поддържането на здравословно тегло и избягването на тютюнопушенето могат да помогнат за управлението и намаляването на високия холестерол. Освен това, ако се диагностицира висок холестерол, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, като например статини, които да Ви помогнат да контролирате нивото му.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес