Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подобрите здравето на сърцето си: Кардиолози препоръчват тези плодове

21 октомври 2024, 15:17 часа

Ежедневната консумация на плодове и най-вече на някои от тях, може да подобри здравето на сърцето.

Плодове за здраво сърце

"Хроничната консумация на храни от западната диета е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт от сърдечно-съдови причини, а навикът да ядете плодове, когато ви се прииска нещо сладко, може да ви спаси живота", казва кардиологът д-р Джоел Кан. 

Препоръчително е възрастните да ядат 1,5 до 2,5 чаши плодове на ден. Кардиологът Джоел Кан казва, че яденето на плодове всеки ден е от полза за цялото тяло.

7 нощни симптома, които издават опасни проблеми със сърцето

„Плодовете са вкусни и се свързват с много ползи, като намален риск от сърдечни заболявания, подобрена мозъчна функция“, казва специалистът.

"Изследванията показват, че много плодове (включително грозде, боровинки, нарове, ябълки и авокадо) защитават сърцето, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и дори помагат на сърцето да се възстанови след операция. Плодовете помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляват оксидативния стрес в тялото и повишават нивата на добрия холестерол", казва лекарят.

Що се отнася до здравето на мозъка, изследванията показват, че възрастните хора, които редовно ядат плодове, имат по-добра когнитивна функция. Това е така, защото антиоксидантите в плодовете помагат за увеличаване на притока на кръв към мозъка.  

Всички плодове са полезни за здравето на сърцето, но д-р Кан каза, че има няколко, които са особено полезни.

„Ягодите понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания“, казва кардиологът и добавя, че наровете са друг особено полезен плод за здравето на сърцето.

"Изследванията показват, че наровете са особено богати на антиоксиданти и помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол, когато се консумират редовно", казва специалистът.

Д-р Кан добавя, че самият той предпочита ябълките, защото са богати на фибри, които са полезни за червата. Има пряка връзка между здравето на червата и здравето на сърцето. Диета с високо съдържание на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

„Ябълките са богати на витамин С, който е критичен за здравето на сърцето и кожата“, каза специалистът. „Те също са с високо съдържание на кверцетин, който е чудесен за здравето на артериите и имунната система“, добавя кардиологът.

Д-р Кан съветва да ядете ябълка преди хранене, защото това означава, че ядете по-малко, „а това е полезно за храненето и управлението на теглото“.

Кардиологът д-р Чонси Крандъл добавя, че освен ябълките, има още един плод, който обича за здравето на сърцето: мангото.

„Мангото е отличен източник на магнезий и калий, като и двата са свързани с понижаване на кръвното налягане“, обяснява той.

Учени: Тези съставки в шампоана могат да навредят на сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес