Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

16 април 2024, 05:20 часа

Водата съставлява между 45-75% от телесното ни тегло. Тя играе жизненоважна роля за здравето на сърцето, управлението на теглото, спортните постижения и мозъчната функция. Проучванията показват, че пиенето на много вода може да има много ползи за вашето здраве.

Реклама

Още: Храни с високо съдържание на йод, които да добавите в хранителния си режим

Какво е здравословното количество вода?

Няма ясен отговор на този въпрос, въпреки че повечето специалисти са съгласни с количество от около 2 литра. Те се обединяват и около тезата, че пиенето на твърде много вода може да навреди на здравето ни.

В зависимост от вашия пол, физическа активност, хранителен режим и останалите течности, които приемате през деня, това количество може да е различно. Като цяло се изчислява, че 2,7 литра вода на ден за жените и 3,7 литра за мъжете покриват нуждите на организма.

Не е нужно обаче да пиете тези количества вода, тъй като тялото ни получава течности и от плодовете, зеленчуците и като цяло от храната, която приемаме всеки ден. В зависимост от количеството храна и други течности, които консумирате в ежедневието си, това количество вода може да бъде по-голямо или по-малко.

Спазването на здравословна хранителна диета, съчетаваща сезонни плодове и зеленчуци и качествени протеини и въглехидрати, съчетано с препоръчителния прием на вода, ще доведе до едно по-добро общо здравословно състояние.

Още: Само една лъжичка ябълков оцет на ден, осигурява 5 ползи за организма

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес