Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да компенсирате недостига на витамини - 5 работещи съвета

29 юли 2024, 21:29 часа

Небалансираното хранене и високите нива на стрес са водеща причина за дефицита на витамини и хранителни вещества при съвременния човек. Изданието The Health Site препоръчва 5 работещи начина за коригирането на тези дефицити.

Как да компенсирате недостига на витамини?

Първо, идеалното решение на проблема с недостига на витамини и минерали е разнообразното хранене. Включвайки всякакъв вид храни във вашата диета всеки ден - зеленчуци, плодове, билки, горски плодове, ядки, пълнозърнести храни и т.н., можете да подобрите както физическото, така и психическото здраве. Затова обмислете менюто предварително и се опитайте да не го повтаряте ден след ден.

Лекар: Дефицитът на тези витамини е най-опасен

Второ, по време на всяко хранене половината от порцията трябва да бъде пресни зеленчуци. Поръсете ги със семена, ядки и висококачествен зехтин. Това е златното правило, което ще ви помогне да имате постоянно високо ниво на макро- и микроелементи в биохимията на кръвта си.

Трето, варените зеленчуци и билки рязко губят своята хранителна стойност. Например пресният и вареният спанак имат разлика в количеството на витамините. Ако ви е трудно да изядете цяла камара от пресни листа сутрин, тогава ги задушете в тиган за точно една или две минути. Тази версия al dente е много по-полезна. Това важи и за варени картофи и други кореноплодни зеленчуци, дори и да са леко недоварени.

Четвърто, всеки продукт е богат на определени полезни вещества. Ако не ядете нещо, тогава намерете алтернатива, от която можете да си набавите съответните витамини. Например, ако пренебрегвате млечните продукти, които са с високо съдържание на калций, уверете се, че вашата диета включва боб, соя, цаца или магданоз с копър.

Независимо какъв режим на хранене следва човек, в менюто му най-често липсват протеини. Това е нещо, което трябва стриктно да се следи. Ако не искате да ядете пилешки гърди, заменете ги със също толкова протеинов продукт - миди, които ще попълнят нуждата от йод като бонус, или черен дроб от пуйка, раци, риба тон, бобови растения, гъби, ядки или семена, допълва още изданието.

Пето, пресни плодове или пюре от плодове, използвани за приготвяне на пастьоризирани сокове, нямат витаминна сила. По-добре е да приготвяте пресен плодов сок без захар или с малко добавяне на стевия или мед.

Здравословната, богата на хранителни вещества диета осигурява силна основа за добро здраве. Добавките също могат да бъдат полезни за запълване на дефицита на витамини, но трябва да се приемат само според указанията на лекар.

Лекар разкри защо е опасно да се пият витамини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес