Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафе с кроасан, кафе с мляко… Да, ама не!

23 ноември 2023, 07:50 часа

Любителите на кафето не могат да си представят закуската си без чаша с ободряващата напитка. Много хора хапват сладкиши или сандвичи като лека закуска с кафе. Но комбинирането на някои храни с напитката бавно трови тялото ви, пише УНИАН.

Ще ви разкажем какво не можете да ядете с кафе, ако не искате да натрупате наднормено тегло и да почувствате тежест в стомаха.

ОЩЕ: Учени: НЕ пийте дори глътка кафе с тези лекарства

Защо не трябва да пиете кафе с млечни продукти

Тези, които обичат да пият кафе със сметана, чийзкейк или сандвич със сирене, трябва да знаят, че кофеинът влошава усвояването на калция. Всяка чаша кафе извежда приблизително 3-5 mg калций от дневната нужда от 1000 mg.

За повечето хора този ефект е незначителен. Но ако пиете повече от 3 чаши на ден или имате недостиг на калций, изчакайте поне час след консумацията на млечни продукти, преди да пиете кафе.

Кафето с кроасан е лоша идея

Хората със сърдечносъдови заболявания и наднормено тегло не трябва да пият кафе с хлебни изделия, особено с такива, които съдържат маргарин. Такова съчетание сериозно натоварва сърцето и повишава нивата на холестерола. Ако пиенето на кафе с печива се превърне в навик, рискът от развитие на диабет, затлъстяване и хипертония ще се увеличи.

Колко вредно е кафето с цигара?

Кофеинът и никотинът са смъртоносна комбинация, която натоварва сърцето, стомаха и нервната система. Кафето заедно с цигара дразни стомашната лигавица и предизвиква киселини, повишава концентрацията на стомашен сок и натоварва силно бъбреците.

Защо не бива да се съчетава кафе с алкохол и енергийни напитки

Лекарите предупреждават, че кафето не трябва да се пие непосредствено след прием на алкохол и енергийни напитки. Освен това не се препоръчва добавянето на алкохол към кафето. Тази комбинация сериозно натоварва сърцето, влошава качеството на съня и повишава кръвното налягане, а също така може да повиши нивата на тревожност.

Какво не се усвоява с кафето?

ОЩЕ: 9 алтернативи на кафето и защо трябва да ги опитате

Танините в кафето пречат на усвояването на цинка. Затова не трябва да консумирате тази напитка с ястия, съдържащи червено и птиче месо, ядки и бобови растения, ако искате да извлечете максимална полза от тях.

Кофеинът пречи и на усвояването на нехемово желязото, с което са богати ядки, грах, нахут, леща, тофу и соеви продукти.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес