Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте това веднъж седмично за здрави очи

29 март 2022, 06:40 часа

Пълноценното хранене е един от факторите за добро здраве, който често пренебрегваме. За да поддържаме зрението си в оптимално състояние, се нуждаем от елементи като Омега-3 мастни киселини, витамини А, С и Е, цинк, бета-каротин и съединения като лутеин и зеаксантин.

Освен като добавки, тези ценни елементи могат да бъдат набавени чрез разнообразие от полезни храни. Те предпазват очите от увреждания, дегенерация и проблеми като глаукома и катаракта.

Ето кои 5 храни помагат да запазите доброто здраве на очите.

1. Тъмнозелени зеленчуци

Тук се включват растения с наситен зелен цвят като спанак, броколи, ранно и брюкселско зеле. Те са богати на витамини А, С и Е, а освен това съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин. Също така са добър източник на антиоксиданти.

Топ 6 на най-безполезните диети

2. Риба с Омега-3 мастни киселини

Тази категория включва риби като сьомга, риба тон, сардини, скумрия и пъстърва. Ретината се нуждае и от двата вида Омега-3 киселини, а те могат да се набавят именно чрез рибата. Ниските им нива могат да доведат до сухота в очите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 храни за здрав и ползотворен сън! 

3. Оранжеви плодове и зеленчуци

Не само морковите, но също сладките картофи, мангото и кайсиите са богати на бета-каротин, който подобрява зрението. Освен това цитрусови плодове като портокал, грейпфрут и лимон съдържат витамин С, намаляващ риска от влошаване на зрението.

Това са болестите, които се появяват след като минете 40 години

4. Яйца

Цинкът в яйцето спомага за усвояването на лутеина и зеаксантина, съдържащи се в жълтъка му. Тези съединения съдействат за предпазване на зрението от синята светлина на екраните и подобряват защитните функции на макулата на окото.

5. Ядки и бобови култури

Ядки като орехи, бадеми и шамфъстък са богати на Омега-3 и витамин D. А ако искате да подобрите зрението си с храна, съдържаща малко мазнини и добро количество фибри и протеин, използвайте боб, леща или нахут.

ВИЖТЕ ОЩЕ10 храни за здрав и ползотворен сън!

6. Нетлъсто и птиче месо

Цинкът помага витамин А да достигне до ретината, където се използва за производството на защитния пигмент меланин. Минералът се съдържа в говеждото, пилешкото и свинското.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Яжте ТЕЗИ няколко храни и ще усетите разлика ВЕДНАГА

Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес