Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тази ядка 30 минути преди хранене и кръвната ви захар няма да скочи

02 юли 2024, 20:14 часа
Реклама

Диетолог от Ню Джърси Ерин Палински-Уейд съобщава, че бадемите са най-добрата вечерна закуска, която няма да повиши кръвната ви захар, основният източник на енергия за тялото ви. Експертът препоръчва консумацията им половин час преди хранене с цел поддържане на стабилни нива на глюкоза в кръвта. 

Лекар: Тази закуска държи кръвната захар стабилна през целия ден

Защо бадемите са полезни за кръвната захар?

Растителният протеин в бадемите помага за забавяне на храносмилането и осигурява стабилно освобождаване на енергия, като поддържа нивата на кръвната захар в идеалния диапазон. Регистрираният диетолог Ерин Палински-Уейд казва: "Порция от 1 унция бадеми или около 23 ядки съдържа 164 калории и 6 грама въглехидрати. Ядките също така съдържат 3,5 грама фибри, 6 грама протеин и 14 грама мазнини, включително 9 грама мононенаситени мазнини. Тази късна вечерна закуска ще ви предпази от напълняване и няма да повиши нивата на кръвната ви захар".

Здравословните мононенаситени мазнини в бадемите помагат за забавяне на изпразването на стомаха за по-стабилни нива на кръвната захар и апетит.

Ядките също са богати на фибри, които помагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, и минерали като магнезий, който помага за балансиране на кръвната захар.

Проучване от 2023 г. установи, че похапването на шепа бадеми 30 минути преди хранене подобрява контрола на кръвната захар при хора над нормалните нива.

Други ползи от бадемите

Съдържанието на макроелементи красноречиво говори за потенциала на бадемите: 100 гр сух продукт доставя на организма дневна доза манган или половината от нормата желязо.Известни са произведенията на Авицена, в които той описва ползите от бадемите при лечението на чернодробни и бъбречни заболявания. Съвременната медицина потвърждава ефективността на този метод, като препоръчва бадемите като помощно средство за профилактика и лечение на уролитиаза.

 

Есенциалните мастни киселини в бадемите помагат за пречистването на тялото и намаляват „лошия“ холестерол. Витамините Е, А, С са естествени антиоксиданти, предотвратяват стареенето и допринасят за цялостното укрепване на организма.

Заболяванията, при които е препоръчително да се консумират бадеми, са:

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • екзема, заболявания на кожата и косата;
  • заболявания на нервната система, депресия, нарушения на съня, главоболие;
  • диабет;
  • възпалителни процеси;
  • ставни заболявания.

В допълнение, бадемите са незаменими за храненето на спортисти:

  • балансът на мазнини и въглехидрати в бадемите бързо засища глада, без да повишава нивата на кръвната захар;
  • медта има положителен ефект върху работата на сърцето, намалява риска от инфаркт при повишен стрес;
  • магнезият подобрява обмяната на веществата ;
  • цинкът стимулира мускулния растеж .

По този начин ядките във вашата диета ще ви помогнат да укрепите тялото си като цяло, да увеличите мозъчната активност, да подобрите физическата форма и да намалите риска от сериозни заболявания.

 

 

Как краставиците влияят на кръвната захар?

Важно: Статията не замест3а балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес