Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ябълков оцет - как влияе на холестерола

01 юли 2024, 12:53 часа

Ябълковият оцет не е панацея, но според последни проучвания си заслужава да се консумира при някои здравословни проблеми, както и като потенциална помощ при отслабване. Изданието cnet.com съобщава за резултатите от тези проучвания, цитирайки учени.

Реклама

Оцет - как влияе на нивата на холестерола

Високите нива на холестерол и триглицериди са пряко свързани с риска от сърдечни заболявания.

Позовавайки се на учени, изданието cnet съобщава, че добавянето на ябълков оцет към вашата диета заедно с нискокалорична диета може да понижи общия холестерол и триглицеридите и да увеличи "добрия" HDL холестерол.

Защо трябва да миете лицето си с ябълков оцет

Има доказателства, че ябълковият оцет може да подобри инсулиновия отговор и да понижи нивата на кръвната захар след хранене. Доказано е също , че пиенето на ябълков оцет преди лягане намалява нивата на кръвната захар на гладно след събуждане.

Преди да консумирате ябълков оцет, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Особено ако имате диабет или приемате лекарства.

Ябълковият оцет е своеобразен „убиец“ на патогени като стафилококи и кандида. Оцетът е доста често срещан консервант в Корея, тъй като може да предотврати растежа на E. coli и норовирус в храната.

Друго съществено предимство на ябълковия оцет е способността му да ускорява процеса на отслабване. Има доказателства , че ако приемате ябълков оцет преди или по време на хранене, това ще помогне за засищане.

Подробности за експеримента : Участниците са консумирали приблизително 200 до 275 калории по-малко, когато са комбинирали ябълков оцет в храната си. И за период от 3 месеца участниците, които приемаха една до две супени лъжици на ден, видяха загуба на тегло и намаляване на телесните мазнини, съобщава още изданието cnet.

Други приложения на ябълковия оцет

Ябълковият оцет се използва не само в кулинарията. Освен това е ефективен продукт за красота, който може да се използва за поддържане на красотата. Оцетът укрепва косата и ноктите, връща естествения блясък и еластичност на кожата. Важно е само да използвате правилно този продукт за козметични цели и да знаете кога да спрете.

Балсам за изплакване на базата на ябълков оцет ще ви помогне да направите косата си бляскава и мека. За да го приготвите, смесете 1 литър хладка вода с 1 супена лъжица ябълков оцет. Измийте косата с шампоан и след това изплакнете с получения балсам.

Ябълковият оцет укрепва ноктите, предпазва от нацепване и помага в борбата с гъбичните заболявания. Редовно правете маски на базата на този продукт и се наслаждавайте на отличното състояние на ноктите си. Смес от ябълков оцет и мед в равни пропорции може да се втрие върху ноктите. Оставете да действа 20 минути, след това изплакнете с топла вода и подсушете. 

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една лъжица ябълков оцет всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултаицията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес