Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли бърз лек за оток на краката?

01 август 2024, 12:19 часа

Лятото носи солени забавления, дълги нощи, ярки спомени, но и своите проблеми, свързани с горещото време. Сред най-честите летни неволи са слънчевото изгаряне, рискът от топлинен удар, ухапванията и ужилванията от насекоми и отеклите крака. Отокът на краката засяга по-често дамите и се проявява по-често през лятото, като седналият стоеж с крака, стъпили на земята, както и дългото пътуване са предразполагащи фактори.

Усещането за тежки, подути стъпала, които не може да поберете в обувките си е изключително притеснително и неприятно. В повечето случаи отокът ще премине, докато сте в прегръдката на Морфей през нощта, но какво се случва, ако не съумявате да поберете подутите си крака в обувките след пътуване, а трябва да напуснете превозното средство? Има ли бърз лек за оток на краката, който да помогне да се справим с неочакваната и притеснителна ситуация?

Бърз лек за оток на краката – има ли такъв?

Причините за едем, както се нарича отокът, са различни и само специалистите след преглед и изследвания могат да идентифицират точната причина и да се въздейства на нея, а не на последствието – самия едем. Възможно е и зад отока да не стои заболяване или здравословна причина, а само горещото време да води до този едем.

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Независимо дали причината за отока е жегата, или е заболяване, можем да разчитаме на този бърз лек за оток на краката, който ще ни помогне да се справим с неприятната тежест и болка. Най-хубавото за популярния лек е, че не се нуждаете от медикаменти, компресиращи чорапи или каквото и да е средство за облекчаване на проблема, а само от информираност как да си помогнете.

От незапомнени времена хората повдигали уморените си крака на високо, за да отпочинат. Макар тогава да не е имало медицинско обяснение как и защо повдигането на краката помага, хората от опит и инстинктивно знаели, че това е облекчение за уморените им стъпала. Днес знаем, че повдигането на краката над нивото на сърцето е бърз лек за оток на краката, като повдигането помага кръвта да се връща към сърцето по-лесно, вените да не бъдат толкова натоварени и отокът да бъде облекчен.

Специалистите препоръчват да се повдигат засегнатите от оток крайници на високо – например върху възглавници  по време на сън. Друг бърз лек за оток на краката е ледено студената вода, която свива кръвоносните съдове. В зависимост от причините за отока ефективни могат да бъдат и:

-          Приемът на медикаменти, наречени диуретици, които помагат на тялото да се освободи от излишните задържани  течности и по този начин да бъде облекчен и отокът на краката.

-          Ако причината за отока са приемани за хронично или остро заболяване медикаменти, промяна на дозата или на лекарството се оказват решение на проблема.

-          Компресиращи чорапи предпазват от оток на краката, като чрез притискане и стягане не позволяват натрупване на течности и съответно оток в засегнатия крайник. Компресията обаче е начин за профилактика, а не начин за премахване на оток и решение на вече появил се проблем. 

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

-          Избягването на седнал стоеж със стъпала на земята също е начин за превенция на отока на краката. Препоръчва се да бъдат повдигнати на специални платформи, при които пръстите са по-високо от петите. Най-често това е проблем на работещите на бюро. Ако естеството на работата позволява, се препоръчва краката да са повдигнати на табуретка, поставена под бюрото.

-          Движението е и средство за профилактика на отока, и бърз лек за оток на краката. Независимо дали се пътува, или работи в седнал стоеж, честото ставане и раздвижване помага кръвта да се връща обратно и се редуцира риска от оток на краката.

-          Друго универсално и ефективно средство за облекчаване на отока на краката е масажът. Той следва да е с достатъчен, но не прекален натиск, а посоката на масажа трябва да е към сърцето.

-          Диетата е средство за профилактика и решение на проблема. Тя трябва да е безсолна и с прием на достатъчно течности, тъй като дехидратацията води до задържане на течности.

-          Инфекция, наднормено тегло, консумацията на твърде солени храни в големи количества, тромб в крака също са причина да се налага да се справите с отеклите крака.

-          Ако отокът засяга бременна дама, тя трябва да се консултира с лекаря си, за да се избегнат тежки усложнения.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес