Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните с този витамин предпазват от атрит

01 март 2023, 07:35 часа

Развитието на артрит често се свързва с възрастта, поради разпространението му сред възрастните хора. Въпреки това, той може да бъде повлиян и от нараняване, други заболявания или навици в начина на живот, включително от ежедневната диета.

По-специално, проучванията показват, че податливостта към артрит възниква при липса на един витамин. Съответно консумацията на храни, богати на това хранително вещество, предпазват от появата на заболяването.

Витаминът, който предпазва от артрит

Витамин К може да се намери в храни като зеленолистни зеленчуци, зърнени храни и някои видове месо. По принцип е необходим на тялото, за да лекува рани, тъй като влияе върху съсирването на кръвта. Но също така помага за поддържане на костите здрави.

Храната, която хората с артрит задължително трябва да ядат 2 пъти седмично

Списание Nutrients публикува анализ на редица проучвания, които изследват връзката между витамин К и остеоартрита. Остеоартритът е най-честата форма на артрит, а симптомите включват болки в ставите и скованост.

Научните експерти, извършили анализа, заявяват, че при получаването на този витамин се предотвратява процесът на калцификация на хрущяла, свързан с остеоартрит. В допълнение, адекватните нива на витамин К се свързват с по-нисък риск от патологични промени в ставите като цяло.

„Витамин К активира матрични протеини, които инхибират медиираната от костен морфогенетичен протеин хрущялна калцификация“, споделят учените.

Лекар: Тези плодове намаляват болката при артрит

Те отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се определи точно колко витамин К е необходим за предотвратяване на артрит.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес