Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които трябва да консумирате, ако страдате от анемия

22 август 2024, 14:50 часа

Анемията е заболяване, което ограничава снабдяването на мускулите и тъканите с кислород. Тя е съпроводена от редица симптоми като умора, чувствителност към студ, замаяност, затруднено дишане, неравномерен сърдечен ритъм и главоболие.

Още: Природни средства: Как действа царичето при хора с анемия

Това заболяване се дължи на недостиг на желязо и засяга най-вече жените. Желязото е минерал, който може да се набави от хранителни добавки, но най-добрите източници са месото и растенията. По-долу открийте храните, богати на желязо, които трябва да се консумират от анемични пациенти, а и не само.

Билки

Организмът може да усвои 70% от желязото от животински източници и само 30% от желязото от растителни източници.

Следователно, ако консумирате билки, трябва да увеличите количеството на консумираните порции на ден.

Вареният спанак, гарниран с лимон, е отличен източник на желязо. Витамин С от лимона помага на организма да абсорбира желязото.

Ядки и семена

Ядките и семената са най-здравословните източници на протеини, здравословни мазнини и желязо. С 28 грама шамфъстък ще задоволите 6,1 % от дневната нужда от желязо.

Червено нетлъсто месо

Едно парче говеждо месо от свободно отглеждани животни осигурява 22% от дневната нужда от желязо. За да увеличите нивото на желязо, усвоявано от организма, консумирайте месото със спанак, домати, червени чушки, ягоди, зеле и броколи.

Соя

Този мъничък бобов продукт е отличен източник на желязо от растителен произход. Тя е идеална за вегани и вегетарианци. Соята също така е богата на протеини, така че не бива да се пренебрегва.

Яйца

Яйцата са храна, която не трябва да липсва в диетата на анемичния човек. Те съдържат много желязо и могат да се комбинират със спанак, домати или киноа в богата и здравословна храна.

Бяло пилешко месо

Пилешките гърди са отличен източник на желязо. Ако го приготвите в тиган без мазнина, то е много по-здравословно. Можете да го гарнирате със спанак, броколи и домати.

Бобови растения

Бобовите растения, особено лещата, са отлично средство срещу анемия. С половин порция ще си набавите 20% от желязото, от което тялото се нуждае всеки ден. Освен това те са отличен източник на фибри, които поддържат стомаха здрав.

Внимание:

Кафето и чаят пречат и възпрепятстват усвояването на желязото от организма. Ето защо, когато консумирате гореспоменатите храни, ограничете до минимум кафето или чая.

Още: Как да определите идеалната доза пчелно млечице и защо това е важно

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите на Вашия лекар и няма за цел да обхване всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Възможно е тази информация да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес