Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фреш от този плод понижава холестерола и кръвното налягане

05 август 2024, 16:00 часа

Пиенето на фрешове има голям ефект върху здравето и може да понижи холестерола и кръвното налягане. Напитките, както и храната, която ядем, влияят на здравето ни, така че е важно да внимаваме какво внасяме в тялото си.

Вижте още: Учени: Не диета, а тези съвети ще поддържат сърцето ви здраво и силно

Както съобщава British Express, натуралният портокалов сок има потенциала да понижава холестерола и кръвното налягане. Високите нива на холестерол и кръвно налягане са една от основните причини за развитието на опасни за здравето състояния като инсулт и инфаркт. Добавянето на портокалов сок към ежедневната ви диета може да намали риска от тях.

Според проучване от 2023 г., публикувано в списание „Lipids in Health and Disease", пиенето на две чаши портокалов сок всеки ден може да намали нивото на холестерола. В това изследване са изследвани 129 участници на възраст между 18 и 66 години.

Резултатите показват, че 41 процента от участниците, които пият две чаши портокалов сок на ден, което е общо 480 милилитра всеки ден в продължение на 365 дни, имат значително по-ниски нива на холестерол от тези, които не отговарят на дневния прием или са били в контролна група, която пие по-малко от две чаши сок на ден.

Освен това, няколко други проучвания показват, че пиенето на портокалов сок има положителен ефект върху цялостното здраве.

Вижте още: Какво е нормалното кръвно според възрастта?

В научната статия, публикувана в „European Journal of Nutrition“  от 2021 г., се казва, че „хесперидинът в портокаловия сок намалява систоличното кръвно налягане и сърдечната честота след продължителна консумация и след еднократна доза, хронична консумация на хесперидин -обогатеният портокалов сок повишава ефекта си след хранене”, съобщава „Експрес”.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес