Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кога ухапванията от насекоми през лятото са най-опасни

24 юли 2021, 06:20 часа

Ухапвания от комари или конски мухи могат да представляват сериозен риск за здравето при някои обстоятелства. Как да се предотврати посещението при лекар в такива случаи разказа в интервю за радио Sputnik Анна Максимова, алерголог-имунолог във водеща клиника в Москва.

Пиещите кръв насекоми често са досадни през лятото, но ухапванията им, като правило, не представляват сериозна опасност. Едно от изключенията е, когато човек е разчесал мястото на ухапването и е предизвикал инфекция, обясни лекарят.

"Ако видите, че ухапването не зараства, образува се абсцес или отокът се увеличава и разпространява в близките тъкани, тогава трябва да се консултирате с лекар. Също така, ако ухапването е в ъгъла на окото и това е придружено от оток, тогава също трябва да незабавно трябва да се обърнете към специалист", подчерта Максимова.

За да избегнете желанието да разчешете мястото на ухапване, можете да използвате специални лекарства.

"Намажете ухапаното с гел с охлаждащ ефект или крем с антихистаминов ефект. В аптечната мрежа се предлагат доста лекарства против сърбеж. Ако все пак нямате възможност да се снабдите с такива препарати, направете охлаждащ компрес на мястото", каза дерматологът.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес