Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естествени и ефикасни начини за сваляне на високото кръвно налягане

09 октомври 2023, 13:40 часа

Доста хора се оплакват от проблеми с кръвното налягане. Хипертонията се среща все по-често, но добрата новина е, че има доста естествени начина за сваляне на високото кръвно налягане. Кои са те ?

Движете се повече - редовните физически упражнения, вкл. ходене, бягане и кардио упражнения, помагат за нормализиране на високото кръвно налягане, подобрявайки работата на сърцето.

Намалете натрия - ограничете приема на сол, защото високият прием е свързан с високото кръвно налягане. Специалбистите съветват да се избягват преработените и пакетирани храни.

Ограничете количеството на алкохол - редовната консумация на алкохол може да повиши кръвното налягане. Ограничете приема му и избягвайте твърдия алкохол.

Консумирайте повече калий – храни, богати на калий, като зеленчуци, авокадо, млечни продукти, риба, ядки и семена могат да помогнат да се поддържа балансът между калия и натрия в организма.

Намалете приема на кофеин – той може да повиши кръвното налягане временно. Въпреки че не всички реагират по един и същ начин, редовната консумация на кафе може да доведе до краткосрочно увеличение на кръвното.

Минимизирайте стресовите ситуации - хроничният стрес може да доведе до високо кръвно налягане. Стресът активира организмът да реагира с по-бърз сърдечен ритъм и свиване на кръвоносните съдове.

Кои напитки свалят рязко кръвното налягане?

Хапвайте натурален шоколад с висок % какао – черният шоколад и какаото с висок процент на флавоноиди помагат за разширяване на кръвоносните съдове. Те подобряват здравето на сърцето и помагат за намаляване на високото кръвно налягане.

Поддържайте здравословно тегло - загубата на излишни килограми, особено от областта на талията, може да помогне значително при високото кръвно налягане. Загубата на 5% от телесната маса може да подобри работата на кръвоносните съдове и да намали високото кръвно.

Спрете цигарите - тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и увеличава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Спирането на цигарите може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Откажете добавената захар и рафинираните въглехидрати - ограничаването/спирането на захарта и рафинираните въглехидрати води до бързо освобождаване от излишните килограми и помага за намаляване на кръвното налягане в дългосрочен план.

Наблегнете на приема на горски плодове - горските плодовете са богати на полифеноли, които са полезни за сърцето. Те намаляват риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет, както и да подобрят кръвното налягане и инсулиновата резистентност.

Медитирайте редовно - медитацията и дълбокото дишане могат да активират парасимпатиковата нервна система, като намаляват сърдечната честота и кръвното налягане. Ежедневната практика може да доведе до понижение на високото кръвно налягане.

Консумирайте храни, които са богати на калций – хората, които имат дефицит на калций, често имат високо кръвно налягане. За повечето възрастни, препоръчителният прием на калций е 1000 мг. на ден, като за жени над 50 години и мъже над 70 години този прием е 1200 мг. дневно. Млечните продукти, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, сардини и тофу са добри източници на калций.

Малко известни рискови фактори за високото кръвно налягане

Приемайте натурални добавки - някои естествени добавки могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, включително екстракт от чесън, суроватъчен протеин, рибено масло и хибискус. Те са известни с положителния си ефект върху работата на сърцето и кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес