Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринологът предупреждава: ако имате такива симптоми, спешно проверете хормоните си

05 април 2024, 17:44 часа
Реклама

В ежедневието си често не обръщаме внимание на промените в организма, които могат да показват отклонения. Колкото по-рано забележите някакви промени, толкова по-скоро трябва да се консултирате със специалист и да предотвратите сериозни последствия.

В тази статия Патимат Каримова, ендокринолог в Клиниката по превантивна и антиейджинг медицина Дермави, споделя симптомите, на които трябва да обърнете внимание и да посетите ендокринолог навреме.

Ако усещате неприятни усещания по предната повърхност на шията, ако има чувство за буца в гърлото, това може да означава нарушения на щитовидната жлеза.

Също така към признаците на нарушения на щитовидната жлеза могат да се включат повишена умора, слабост, подуване, тремор, сърцебиене, прекомерно изпотяване, прекомерна сухота.

Заслужава си също така незабавно да се консултирате с ендокринолог, ако има внезапно увеличаване или намаляване на телесното тегло. Такива често срещани състояния като апатия, депресия, агресия, раздразнение, тревожност трябва да се изследват при ендокринолог, тъй като често причината може да е неправилна функция на щитовидната жлеза.

Как да отслабнем, ако имаме проблеми с щитовидната жлеза?

Косопад или прекомерно окосмяване, акне, сухота в устата, жажда, често уриниране, сърбеж по кожата, често главоболие, замаяност, спазми, изтръпване - всички тези симптоми трябва да ви предупреждават, затова лекарят-ендокринолог Патимат Каримова препоръчва консултация с хормонална диагностика още при първите симптоми.

По-сериозните последици от неправилното функциониране на щитовидната жлеза включват: менструални нарушения, безплодие, понижено либидо, аменорея, затова винаги трябва да се грижите за здравето си, без да довеждате симптомите до неприятни последици и усложнения.

Неправилното функциониране на щитовидната жлеза може да доведе до безброй здравословни проблеми, като наруши деликатния баланс на хормоните и метаболитните процеси в организма. Разположена в областта на шията, щитовидната жлеза произвежда хормони, които са от съществено значение за регулирането на метаболизма, производството на енергия, растежа и развитието. Когато тази жлеза функционира неправилно, това може да доведе до свръхактивност (хипертиреоидизъм) или недостатъчна активност (хипотиреоидизъм), като и двете могат да имат значително въздействие върху цялостното здраве.

11 храни, които ще поддържат щитовидната ви жлеза здрава

Хипертиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза произвежда излишък от тиреоидни хормони, което води до симптоми като учестено сърцебиене, загуба на тегло, раздразнителност, тревожност и треперене на ръцете. Болестта на Грейвс, автоимунно заболяване, е често срещана причина за хипертиреоидизъм, при който имунната система на организма атакува щитовидната жлеза, което води до свръхпроизводство на хормони.

Обратно, хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което води до симптоми като умора, наддаване на тегло, непоносимост към студ, суха кожа и депресия. Тиреоидитът на Хашимото, друго автоимунно заболяване, е най-разпространената причина за хипотиреоидизъм, характеризиращ се с това, че имунната система атакува и уврежда щитовидната жлеза.

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да доведе и до усложнения като гуша - уголемяване на щитовидната жлеза поради недостиг на йод или възпаление. Освен това могат да се появят възли на щитовидната жлеза, които представляват анормални образувания в щитовидната жлеза, което понякога показва основни нарушения на щитовидната жлеза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес