Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Ранен признак №1 за преддиабет, който повечето хора пропускат

02 юли 2024, 13:53 часа
Реклама

Преддиабетът е изключително разпространено здравословно състояние. За съжаление, той излага хората на риск от развитие на по-тежки състояния като диабет тип 2, инсулт и сърдечни заболявания.

Още: Това са двете най-добри напитки за понижаване на кръвната захар

Но какво точно представлява преддиабетът и по какво се различава от същинския диабет тип 2? Какви са основните признаци и какво трябва да направите, когато разберете, че имате диабет? Ето всичко, което трябва да знаете.

Какво представлява преддиабетът?

Според д-р Флорънс Комит, доктор по медицина, новатор в областта на прецизната медицина с множество специализации в областта на ендокринологията, предиабетът е просто предшественик на диабета, наричан обикновено тип 2. "Мислете за него като за предупредителен изстрел, който ви кара да се събудите и да поемете контрола върху глюкозата си, преди да настъпят сериозни увреждания на тъканите и органите ви", обяснява тя. "Когато имате преддиабет, нивото на захарта (глюкозата) ви е по-високо или по-ниско от оптималното, независимо дали на гладно или в отговор на определени храни, но не е достатъчно високо, за да бъде диагностицирано като диабет."

Обикновено, добавя д-р Комит, преддиабетът е свързан с инсулинова резистентност, която може да е налице в продължение на десетилетие или повече, без да има данни за повишена захар. "Инсулиновата резистентност означава, че клетките ви не реагират ефективно на хормона инсулин, който вкарва глюкозата в клетките, за да се използва като енергия", казва тя. "Когато захарта се натрупва в тялото ви, заедно с инсулиновата резистентност, започват да се появяват увреждания в различни органи - от кожата до нервите, сърцето, мозъка и други."

Освен това, казва д-р Комит, инфекциозните заболявания като COVID ще бъдат по-тежки при преддиабет и диабет. "С прерастването на предиабета в диабет се появяват повече симптоми. Както предиабетът, така и диабетът тип 2 са обратими и в идеалния случай е най-добре да се противодейства на предиабета, преди той да се развие до диабет."

Признакът на преддиабет, който повечето хора пропускат

Важно е да се отбележи, че често няма предупредителни признаци за преддиабет, според д-р Комит. Ето защо много хора остават недиагностицирани в продължение на години. Въпреки това, като се има предвид това, има един признак, за който трябва да се знае: умората.

Тъй като сме уморени по милион различни причини, може да е трудно да се свържат точките, когато става въпрос за умората като симптом на преддиабет.

Други признаци на преддиабет

Има и други симптоми, които могат да останат незабелязани. 

"Много от общите симптоми могат да бъдат леки, като жажда и често уриниране, които често остават незабелязани или се приписват на липсата на сън или дехидратацията", казва д-р Комит. "Освен това един от симптомите, за които трябва да се внимава, е нередовното хранене или чисто въглехидратната закуска (кекс с трици и банан), която води до нервност и раздразнителност след няколко часа."

Безсънието е друг често срещан проблем при преддиабет и може да е налице поради променливост на глюкозата, реакция на вино или богата на въглехидрати вечеря, казва д-р Комит. "Изтръпването на краката и/или ръцете е друг възможен симптом. Един по-рядко срещан признак на предиабет е потъмняването на кожата на шията, слабините и подмишниците, което се дължи на генетичната основа на метаболитния синдром."

Какво да направите, ако сте диагностицирани с преддиабет

Макар че някои симптоми могат да ви насочат към проблем с глюкозата, д-р Комит подчертава, че абсолютно най-добрият начин за поставяне на диагноза преддиабет е да посещавате лекаря си поне веднъж годишно за изследване на глюкозата на гладно, хемоглобина А1с (HbA1c) и инсулина на гладно.

Ако лекарят ви отбележи необичаен резултат, е важно да предприемете действия възможно най-скоро. Ето и най-добрите съвети на д-р Комит за управление и преодоляване на преддиабета.

Намалете теглото си

Намаляването на телесното тегло е един от най-ефективните начини за намаляване на риска от диабет. "Американската диабетна асоциация твърди, че само загубата на 7 до 10 процента от телесното тегло е достатъчна, за да се предотврати преминаването от предиабет към диабет", казва д-р Комит. "А едно скорошно проучване в Обединеното кралство установи, че девет от десет души, диагностицирани с диабет, са успели да постигнат ремисия, като са намалили телесното си тегло само с 10 процента в рамките на пет години след поставянето на диагнозата."

Повишаване на активността

Заседналият начин на живот повишава риска от диабет, затова д-р Комит предлага повече движение. "Ходенето пеша, карането на колело, плуването, градинарството и домакинската работа са чудесни упражнения", казва тя. "Добавете високоинтензивни интервални тренировки два до три пъти седмично или просто увеличете интензивността на ходенето, бягането или карането на колело за 20 до 60 секунди, като редувате периоди на почивка от минута или две. Упражненията за съпротивление като каланетика с телесно тегло, вдигане на тежести, функционално обучение или използване на ластици за съпротивление изграждат мускули, които подобряват контрола на глюкозата."

Спазвайте оптимални навици за сън

Възстановителният дълбок сън е изключително важен за метаболитното здраве, обяснява д-р Комит. "Стремете се към шест до осем часа спокоен сън на нощ. Липсата на достатъчно качествен сън ви кара да отделяте повече кортизол - хормона на стреса, който повишава нивата на кръвната захар", казва тя. "Лошият сън също така предизвиква желание за високо въглехидратни закуски на следващия ден, като чипс, пица, печени изделия, поради селективното освобождаване на хормони, които повишават захарта и допринасят за преддиабет."

Още: Как да спим при болки в кръста: Съвети от специалист по съня и неврохирург

Въпреки че може да е неприятно да разберете, че имате преддиабет, знанието е сила - и за щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от диабет възможно най-скоро.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес