Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еликсир на младостта - яжте това всеки ден и няма да се познаете

31 юли 2023, 11:03 часа

Еликсирът на младостта съществува и не е нещо скъпо или сложно за приготвяне. Според руския диетолог д-р Оксана Дмитриева костният бульон е най-доброто ястие, което човечеството е измислило за подмладяване на тялото. При варенето на костите, във водата се отделят много полезни вещества. На първо място – колагенът, незаменим за красотата на кожата и здравината на собствените кости.

Еликсир на младостта - други ползи от костния бульон

Костният бульон възстановява стомашно-чревната лигавица. Той активира обмяната на веществата, попълва протеиновите запаси в организма, помага за по-бързото възстановяване след грип, ТОРС или отравяне, подчертава специалистът.

Какви кости са подходящи за приготвяне на бульон?

Според диетолога бульонът може да се готви на всякакви кости. Например пилешко, телешко или свинско. Най-важното е да изберете качествен продукт и е по-добре да е фермерски и животното да не е приемало химически добавки през целия си живот за бързо наддаване на тегло.

Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

"Ако костите имат костен мозък, тогава обърнете внимание, че мазнината в тях трябва да е светла, почти бяла, а не жълта. Преди готвене отстранете вътрешната част на костта и я добавете към почти готовия бульон. Това ще помогне да се запазят всички хранителни вещества, съдържащи се в костния мозък", казва лекарят.

Как се приготвя лечебен бульон?

Най-важното е да се спазват пропорциите. Необходими са ви една част от костите и пет части вода. За да подобрите вкуса, можете да добавите подправки, моркови, целина, лук и чесън към бульона. Важно е и с каква вода ще залеете костите. Задължително е тя да бъде студена. Ако е гореща, по-големият дял от полезните микроелементи може да се "разтвори".

Оставете бульона да заври и го гответе на слаб огън за следващите 2-3 часа. Максималното време за готвене на изобилстват от полезни вещества бульон е 12 часа. Счита се, че в такава отвара има най-голяма концентрация на лечебни вещества. Но и два часа са напълно достатъчни, за да приготвите вкусен подмладяващ бульон.

Лекарят съветват ежедневно да консумирате поне 1 купичка от него. Тази целебна течност се отразява положително на състоянието на костите, косата, кожата и ноктите. Всичко това се дължи на естественото съдържание на колаген в нея.

Още: Хората, които ядат тези храни, изглеждат поне с 10 години по-млади

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес