Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти отговарят: Причиняват ли студените напитки инсулт?

19 август 2024, 20:10 часа

Студените напитки са първото нещо, към което посягаме в горещите летни дни, за да се разхладим и да победим жегата. Консумацията на охладени напитки ни помага да утолим жаждата си и да се освежим за миг, но въпросът е колко здравословен е този навик и дали може да бъде шок за човешкия организъм при температури над 35 градуса по Целзий.

Вижте още: Ако знаехте какво става с тялото ви, никога нямаше да пиете кафе на гладно

Как тялото реагира на високите температури?

Когато е горещо, човек започва да се поти и това не е без причина. Повишаването на температурата през лятото кара тялото да поддържа терморегулацията чрез изпотяване. Потта се отделя от порите и се изпарява на повърхността на кожата. Така охлажда телесната температура и остава постоянна дори при горещо време. Този механизъм обаче кара тялото да губи много течности, които трябва да бъдат заменени под формата на вода и други напитки.

Трябва ли да избягвате ледените напитки?

Експертите напомнят, че е важно да се консумира достатъчно вода всеки ден, за да се поддържат телесните функции, включително храносмилането и метаболизма, да се поддържа нормална телесна температура и да се поддържат здрави органи и тъкани. Освен това охлаждането с вода помага да се избегне дехидратация, която може да причини други здравословни проблеми.

Температурата на тялото ни обикновено е 36,5 градуса по Целзий, така че ако консумираме охладена, ледена вода, тя е насочена към регулиране на тази температура. Тоест студената течност въздейства на тялото ни, като изпраща грешни сигнали към тялото. Когато човек пие студена напитка, тялото смята, че трябва да компенсира температурната разлика чрез „затопляне“. И тогава започва да произвежда топлина, което води до точно обратния ефект на това, от което се нуждаем в момента. Също така, ако се консумира охладена вода по време на хранене, тогава тялото ни започва да използва енергия, която регулира телесната температура, която иначе би била използвана за храносмилане и усвояване на хранителни вещества. Друга причина да избягвате да пиете студена вода, особено по време или след хранене, е, че това увеличава шансовете за развитие на раздразнени лигавици, възпалено гърло и запушен нос. Това означава, че ледените напитки изобщо не са препоръчителни през лятото.

Могат ли студените напитки да причинят инсулт?

Възрастните хора често съветват, че трябва да се избягва студена вода, както за пиене, така и за охлаждане, защото „някой някога го е направил и после е получил инсулт“.

Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че пиенето на много студено може да причини инсулт по време на горещините.

Вижте още: Диета на американски диетолог с пъпеш ударно сваля излишните килограми

Но от друга страна може да причини проблеми, като временно свиване на кръвоносните съдове в гърлото, което причинява чувство на дискомфорт или болка. Това стесняване може също да причини рефлекторно увеличаване на сърдечната честота и кръвното налягане, което може да бъде опасно за хора с определени медицински състояния. Лекарите препоръчват да се пие вода с умерена температура по време на горещо време, за да останете хидратирани и да избегнете потенциален дискомфорт.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес