Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Хобито в средна възраст може да помогне за намаляване на риска от деменция

02 юли 2024, 05:57 часа
Реклама

Обичате да готвите, да четете или да карате колело? Един ден мозъкът ви ще ви благодари! Ново проучване, публикувано в специализирано списание показва, че хобитата на средна възраст намаляват риска от развитие на деменция и други невродегенеративни заболявания.

Още: Как да спим при болки в кръста: Съвети от специалист по съня и неврохирург

За целите на проучването изследователи от Университета в Кеймбридж използват магнитно-резонансно сканиране на мозъка, за да измерят размерите на мозъка на 205 души на възраст от 66 до 88 години. Всеки от доброволците попълва въпросник за своите хобита, които са разделени на интелектуални, физически и социални дейности, и прави тест за интелигентност.

Изследователите установили, че заниманията в средата на живота допринасят за по-висок коефициент на интелигентност в по-късен етап от живота, независимо от образователния ценз или професионалната дейност на човека. Откритията показват, че поддържането на мозъка активен на средна възраст увеличава когнитивния резерв - или устойчивостта на мозъка - въпреки естественото свиване на мозъка с напредването на възрастта.

Водещият изследовател в проучването, д-р Денис Чан, казва за откритията: "Започваме с един и същ хардуер - нашия мозък - но нещата, които правим, могат да го направят по-устойчив. Това е явлението, наречено когнитивен резерв.  Няма универсален подход, но посланието е, че това, което правите между 35 и 65 години, може да повлияе на риска от деменция след 65-годишна възраст."

Предишни проучвания са успели да докажат, че когнитивният резерв се повлиява положително, когато човек продължава да учи по-късно в живота си или има интелектуално предизвикателна професия, но това проучване се различава, тъй като си поставя за цел да определи дали хората след пенсиониране могат да извлекат подобна полза от поддържането на мозъчната активност по различни начини. Изследователите подчертават значението на хобита като четене, свирене на музикален инструмент, занаяти или пъзели, физически упражнения и прекарване на време със семейството. Участието в тези дейности само за един час на ден може драстично да намали риска от развитие на заболявания като болестта на Алцхаймер.

Още: Лесна рецепта за домашно средство за защита на здравето

"Доста сме развълнувани от нашите открития", заключи д-р Чан. "Всеки може да направи това. Няма значение какво работите или къде се намирате. Дейности като общуване със семейството или четене са безплатни. Всички тези дейности са полезни за вас."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес