Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единственото нещо, което никога не трябва да правите, ако имате астма и сте над 50 години

25 юни 2024, 05:40 часа

Астматичните пристъпи са като "слон на гърдите" или "заклещване под тежка мебел", астмата не е нищо друго освен кошмар. Хрипове, кашлица и затруднено дишане са само част от симптомите, които би било хубаво да се избягват, доколкото е възможно.

Реклама

Още: Изследователи: Яжте повече орехи и може да намали риска от диабет наполовина

За съжаление, отключващите фактори на астмата са до известна степен извън вашия контрол. Астмата е хронично заболяване, което може да се обостри, ако влезете в контакт с различни често срещани отключващи фактори (които може да ви изненадат!) като киселинен рефлукс, уртикария и силни емоции. Освен това с напредването на възрастта белите дробове и имунната система стават по-слаби и симптомите на астмата могат да се окажат по-трудни за контролиране.

Това обаче не означава, че сте напълно безсилни. Пулмолог казва, че има едно основно нещо, което трябва напълно да избягвате, ако имате астма и сте над 50 години - и то е във ваш контрол. Това е нещо, което 14,9% от хората на възраст между 45 и 64 години и 8,3% от хората на 65 и повече години съобщават, че правят "всеки ден" или "някои дни".

Основният навик, който трябва да избягвате, ако сте на 50+ и имате астма

Това нещо, което трябва да избягвате, вероятно няма да ви изненада, но е истина, която си струва да се повтори. "Най-лошото нещо, което хората могат да направят за дишането си, е да пушат, независимо дали имат астма, или не", казва д-р Мей-Лин Уилгус, д.м., пулмолог и асистент в Училището по медицина "Дейвид Гефен" в Калифорнийския университет. Вредите от пушенето на хора с астма са документирани в научни изследвания.

Цигарите могат да объркат дишането и функцията на белите дробове по много страшни (а понякога и трайни) начини. "Цигареният дим дразни дихателните пътища и може да влоши симптомите на астмата, да предизвика астматични пристъпи и да доведе до прогресивна загуба на белодробната функция, което в крайна сметка води до хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)", обяснява д-р Вилгус. "Пушенето на цигари също така прави дихателните пътища по-чувствителни към алергени и прави инхалаторите по-малко ефективни при лечението на астма."

Цигарите също не са единственото средство за пушене, което трябва да се избягва. Д-р Вилгус добавя, че пушенето на канабис и изпаряването също могат да влошат контрола на астмата, като казва, че избягването на тези видове пушене "е от решаващо значение за поддържане на здравето на белите дробове". Освен това отказът от изпаряване или пушене може да намали риска от инфаркт и риска от коронарна калцификация.

Ако се борите с някакъв вид пристрастяване към пушенето и искате да спрете, съществуват начини, подкрепени от научни изследвания. Някои полезни стратегии включват болнична никотинозаместителна терапия, консултации и по-персонализирани подходи, според проучване в Journal of Asthma and Allergy.

Здравословни навици за хора с астма

Тютюнопушенето е едно от няколкото обостряния на астмата, но хората имат свои индивидуални отключващи фактори. "Освен че не трябва да пушат, хората с астма трябва да са наясно да избягват индивидуалните си отключващи фактори на астмата, които са различни при различните хора", казва д-р Вилгус. Като често срещани примери тя посочва прах, полени, пърхот от домашни любимци, пасивно пушене, замърсяване на въздуха и вирусни респираторни инфекции.

За съжаление, не можете да избегнете тези отключващи фактори - особено вирусните инфекции - в 100 процента от случаите. Особено хората, които се грижат за деца или внуци в училищна възраст, са още по-податливи на простудни заболявания, които предизвикват обостряне на астмата, според д-р Вилгус.

Затова направете всичко възможно, за да предотвратите честите заболявания. Д-р Уилгус препоръчва да се държите на разстояние от болни хора, да си миете често ръцете и да не докосвате лицето си. "Работете с лекаря си, за да съставите план за действие за проактивно управление на астмата, ако се простудите", добавя тя.

Още: Здравето на черния дроб започва със закуската: Какво трябва да ядете

Но отново, избягването на тютюнопушенето е основният съвет на този пулмолог (и на други). Ако ви е трудно да откажете цигарите, както на мнозина, помнете, че не сте сами. Налице са много ресурси, които да ви помогнат да се откажете.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес