Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един навик разрушава черния дроб и това не е алкохолът: Много хора консумират тази храна

21 август 2024, 06:00 часа

Понякога ни е трудно да се откажем от някои храни, особено от сладкиши и закуски. Можем да ги ядем с дни, просто организмът ги търси, но трябва да знаем, че тялото ни реагира на всичко, което консумираме. Така се случва, че дори и на пръв поглед храните да изглеждат безвредни, те могат да имат негативен ефект върху здравето ни, особено върху черния дроб.

Вижте още: Това е "златната" кръвна група, хората с нея живеят най-дълго

Изследванията показват, че консумацията на умерени количества добавени захари може да удвои производството на мазнини в черния дроб, което може да доведе до мастно чернодробно заболяване и диабет тип 2. Яденето на дори по-малки количества добавени захари може да доведе до промени в метаболизма.

Проучване, публикувано в Journal of Hepatology, установи, че фруктозата (захар в течна форма) може да повлияе на метаболизма на черния дроб. Проучването включва 94 мъже на възраст между 18 и 30 години, с индекс на телесна маса под 24. Изследователите ги избират поради по-ниската им телесна маса и за да намалят шансовете, че вече имат омазнен черен дроб.

С помощта на маркери е установено, че участниците в проучването не са консумирали повече калории, отколкото преди изследването. Установено е обаче, че въпреки че приемат еднакъв брой калории, добавянето на подсладени със захар напитки и консумацията на фруктоза оказват влияние върху здравето им, включително увеличаване на производството на мазнини.

Захар

Американската сърдечна асоциация съветва хората да консумират не повече от 6 процента от дневните си калории от добавена захар. 

Въпреки това, Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че средният американец консумира до 17 чаени лъжички фруктоза на ден. Това се дължи на факта, че много от преработените храни, които ядем всеки ден, съдържат добавени захари, някои от които са повече. скрити от другите. По този начин те могат да бъдат намерени във всяка зърнена храна, която ядем редовно на закуска, но също и в сирена и ястия от микровълновата фурна.

Бутилираните напитки, особено соковете, са скрита бомба от фруктоза. Ако искате диетата ви да е балансирана и да имате здрав черен дроб, вижте храните, които трябва да избягвате.

Вижте още: Експерти разкриват: Това е най-добрата подправка за здравето на червата

Десерти и сладки напитки

Подсладените със захар напитки като газирани и спортни напитки, десерти и сладкиши са източник на добавена захар, която е вредна за черния дроб. Захарта и царевичният сироп от тези източници се превръщат в мазнини, защото не са източник на енергия.

Рафинирани въглехидрати

Всички видове сладкиши и торти, направени от рафинирани зърна, включително гевреци, понички, сладкиши, принадлежат към тази група. Бял хляб, хотдог бургер също. Тези храни повишават нивата на кръвната захар и могат да доведат до инсулинова резистентност.

Преработена храна

Замразените храни, всичко, което идва в кутия, консервираната храна е силно преработена храна. Тези храни не само съдържат силно рафинирани въглехидрати и добавени захари, но съдържат и сол.

Червено месо

Въпреки че от една страна е здравословно да се яде и е желателно да присъства в менюто на хора с анемия, като че ли червеното месо има своите недостатъци. Като източник на наситени мазнини, той се свързва с мастно чернодробно заболяване. Храните с високо съдържание на мазнини имат силен ефект върху увеличаването на триглицеридите в черния дроб.

Алкохол

За вредата от алкохола не е нужно да говорим, но е важно да се знае, че дори умерената употреба на алкохол допълнително натрупва мазнини в черния дроб. Затова се препоръчва, ако е възможно, напълно да се избягва алкохолът.

Премахването на тези нездравословни навици може да подобри здравето на черния ви дроб и със сигурност можете да отслабнете, ако това е вашата цел.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес