Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Тези 3 подправки свалят захарта и холестерола

26 юли 2024, 17:00 часа

Съвременните изследвания показват, че някои подправки могат да играят важна роля в регулирането на нивата на кръвната захар и холестерола. Руският лекар д-р Юлия Юсипова посочва три подправки, които доказано намаляват захарта и холестерола. Те са с доказана ефективност в предотвратяването на развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Списъкът с тях включва канела, джинджифил и черен кимион. 

3 подправки, които свалят захарта и холестерола 

Учени от Университета на Обединените арабски емирства доказаха, че добавянето на канела, черен кимион и джинджифил към диетата може значително да подобри кардиометаболичните параметри при хора, изложени на риск от развитие на метаболитен синдром.

Този симптом на лицето издава, че имате висок холестерол 

Метаболитният синдром е увеличаване на висцералната мастна тъкан, намаляване на чувствителността на периферните тъкани към инсулин и хиперинсулинемия, които нарушават въглехидратния, липидния и пуриновия метаболизъм и също причиняват артериална хипертония. Тези, които са използвали тези подправки, отбелязват следните промени. Джинджифилът и черният кимион значително намаляват нивата на глюкозата на гладно, както и общия и LDL холестерол. И трите подправки (джинджифил, канела и черен кимион) намаляват нивата на глюкозата на гладно. В същото време черният кимион показа най-голям ефект.

Канелата има най-голям ефект върху намаляването на гликирания хемоглобин (HbA1c), чиято концентрация отразява средното ниво на кръвната захар за период от около три месеца. Този индикатор помага да се оцени колко ефективно се регулират нивата на глюкозата по време на лечението. 

"Канелата е една от най-изследваните подправки в контекста на контрола на глюкозата. Изследванията показват, че канелата може да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар. Основните активни компоненти на канелата, като цинамалдехид, стимулират действието на инсулина на клетъчно ниво, което спомага за по-ефективното усвояване на глюкозата", казва лекарят.

Канелата също има положителен ефект върху нивата на холестерола. Изследванията показват, че редовната консумация на канела може да намали общия холестерол, LDL (лошия холестерол) и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия холестерол). Това се дължи на антиоксидантните свойства на канелата, които помагат за предотвратяване на окисляването на липидите.

Начин на употреба: Добавете канела към сутрешната си каша, кисело мляко, чай или смути. Оптималната доза за постигане на терапевтичен ефект е от 1 до 6 грама на ден.

Джинджифилът е известен със своите ползи за здравето, включително способността му да понижава кръвната захар. Джинджифилът подобрява усвояването на глюкозата в мускулните клетки, без да е необходимо да повишава нивата на инсулин, което го прави полезен за хора с инсулинова резистентност.

Джинджифилът също е ефективен при понижаване на нивата на холестерола. Помага за нормализиране на нивата на LDL и общия холестерол, като предотвратява окисляването на липидите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантните съединения в джинджифила предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Указания за употреба: Джинджифилът може да се добавя към чай, сокове, печива или да се използва в маринати и сосове. Пресният джинджифил може да се настърже и да се добави към различни ястия за придаване на аромат и вкус. 

Черният кимион, известен още като Nigella sativa или nigella, се използва широко в традиционната медицина заради многото си полезни свойства. Изследванията показват, че черният кимион може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Активният компонент на кимиона - тимохинон - подобрява функцията на панкреаса и повишава инсулиновата чувствителност.

Черният кимион също помага за понижаване нивата на холестерола. Редовната консумация на черен кимион намалява нивата на LDL и общия холестерол, докато повишава нивата на HDL. Антиоксидантните свойства на тимохинона предпазват кръвоносните съдове от увреждане и предотвратяват развитието на атеросклероза.

Начин на употреба: Черният кимион може да се използва като добавка към салати, кисело мляко или ястия с ориз и месо. Маслото от черен кимион също е популярно за използване при готвене и като добавка. Препоръчителната доза черен кимион или неговото масло варира, но обикновено е около 1-2 грама на ден.

"Включването на канела, джинджифил и черен кимион в ежедневната ви диета може да има значителни ползи за здравето, особено при контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола. Тези подправки не само придават аромат и вкус на вашите ястия, но и помагат за поддържане на метаболитното здраве", казва д-р Юсипова.

Колко чаши кафе на ден могат да вдигнат холестерола - отговор на кардиолог

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес