Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води зависимостта от компютърни игри?

11 май 2016, 20:40 часа

Развитието на нездравословно увлечение по компютърни игри значително повишава шансовете за поява на излишни килограми, проблеми със съня и нарушения в работата на сърцето и съдовете, твърдят учени в статия в сп. Plos One.

"Игровата зависимост е изключително интересен и важен феномен. В последните години ние все по-често виждаме колко много деца и тийнейджъри стават зависими от компютърните игри. Този феномен обхваща изключително уязвима категория сред децата и младежите, той влияе на техния социален живот и – както изяснихме – на тяхното здраве", казва Катрин Морисън от Калифорнийския университет във Фулъртън.

Морисън и колегите ѝ са стигнали до този извод, като наблюдавали здравословното състояние на почти сто млади хора с нездравословно увлечение по компютърни игри, и сравнили получените данни с контролна група на аналогична възраст и ниво на доходи.

Учените раздали на участниците в експеримента гривни, които да следят техния пулс, кръвно налягане, режим на сън и други физиологични характеристики. Освен това изследователите редовно вземали проби за анализ и провеждали други тестове за оценка на тяхното здраве. В добавка психолозите периодично провеждали анкети, с които оценявали дълбочината на зависимост на младите гора по 14-степенна скала.

Както показали наблюденията, игровата зависимост действително влияе на здравето на младежите – на първо място нездравословното увлечение по игрите се отразява върху продължителността и качеството на съня.

Това според учените е довело до втория ефект – повишена уязвимост към затлъстяване, тъй като недостигът на сън води до нарушения в обмяната на веществата.

По-конкретно тийнейджърите, които получили 10-14 точки по скалата на игровата зависимост, значително по-често страдали от повишено ниво на холестерол, по-често страдали от инсулинова невъзприемчивост и били по-предразположени към развитието на диабет в сравнение с представителите на контролната група или другите участници в експеримента, които не били толкова силно привързани към виртуалния свят.

В близко време екипът на Морисън планира да започне продължителни наблюдения по влияние на игрите върху здравето на човечеството като цяло.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес