Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

02 октомври 2024, 19:00 часа

За хора с диабет изборът на диета играе решаваща роля за управлението на нивата на кръвната захар. В тази статия се задълбочаваме във въпроса дали цвеклото може да бъде ценна добавка към подходяща за диабет диета, като проучваме неговите потенциални ползи и свързаните с него рискове.

Вижте още: Лекар: Този есенен зеленчук разрежда кръвта и "елиминира" тромби

Цвеклото е прекрасен кореноплоден зеленчук със забележителни ползи за здравето. Всъщност се смята за супер храна поради богатото си съдържание на хранителни вещества. Съдържа витамини, минерали, желязо, фибри и много биоактивни съединения. Антиоксидантите, открити в цвеклото, също помагат за минимизиране на усложненията на диабета като увреждане на кръвоносните съдове, което на свой ред може да повлияе на няколко вътрешни органи.

Могат ли хората с диабет да ядат цвекло?

Диабетът е голямо предизвикателство за общественото здраве, което е често срещано в световен мащаб и изисква значително внимание. Ако някога сте се чудили „Полезно ли е цвеклото при диабет?“ ето няколко предимства на този кореноплоден зеленчук:

Различните видове фитохимикали като бетанин и полифеноли, открити в цвеклото, имат благоприятен ефект върху управлението на кръвната захар и регулирането на инсулина. Изследванията доказват, че дневният прием на по-малко от половин чаша червено цвекло има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар след хранене.

Цвеклото е добър източник на диетични нитрати, които на свой ред помагат да се предпазят пациенти с диабет от много усложнения. Нитратите от цвеклото се превръщат в азотен оксид, който има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове и предпазва кръвоносните съдове от увреждане при пациенти с диабет. Това от своя страна предпазва пациентите с диабет от усложнения, които засягат очите, бъбреците, сърцето и др.

Известно е също, че нитратите, открити в цвеклото, намаляват инсулиновата резистентност (лош отговор на тялото към инсулин) при пациенти с диабет. Изследванията доказват, че пациентите с диабет тип II демонстрират по-добро управление на инсулиновата си резистентност, когато консумират цвекло всеки ден.

Антиоксидантите, открити в цвеклото, могат да предпазят пациенти с диабет от невропатия, ретинопатия и сърдечно-съдови заболявания, като намаляват оксидативния стрес.

Консумацията на цвекло при пациенти с диабет също се свързва с по-добро управление на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е често срещан проблем, свързан с пациентите с диабет и проучванията показват, че ежедневната консумация на червено цвекло намалява кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и контролиране на кръвния поток.

Вижте още: Кардиолог: Този алкохол понижава лошия холестерола

Високото съдържание на фибри в цвеклото създава усещане за ситост, помага за справяне с глада, което спира диабетиците да похапват ненужно. Това в крайна сметка помага за по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

Така че, ако някога сте се замисляли над въпроса „Полезно ли е цвеклото за пациенти със захар?“ надяваме се, че това е помогнало. Цвеклото е добър избор за храна, но трябва да се консумира умерено  и да говорите с лекуващия Ви лекар, ако имате диабет. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес