Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо отслабване: 4 храни, с които ще надхитрите глада

27 юли 2024, 15:58 часа

За бързо отслабване е важно придържането към здраволовен режим, който включва балансирана диета и физическа активост. Изданието The Health Site отбелязва, че има 4 храни, които задължително трябва да се включат в диетата. Те не само насищат, но и стимулират метаболизма, което допринася за бързото и здравословно отслабване. Списъкът с тях включва авокадо, перлен ечемик, спанак и натурално кисело мляко. 

4 храни за бързо отслабване 

Авокадото е храна, която е широко известна с това, че е богата на мастни киселини и калий. Получаването на достатъчно от тези вещества в организма е предпоставка за здрави кръвоносни съдове и сърце.

За бързо отслабване: По колко пъти на ден трябва да ядете?

Авокадото съдържа олеинова и линолова киселина. Тези ненаситени мазнини се препоръчват като част от балансирана диета за понижаване на нивата на холестерола. Наличието на авокадо или неговото масло в диетата насърчава по-активното усвояване на хранителни вещества от други растителни компоненти. 

Наред с изброените по-горе ползи, авокадото е богат източник на витамин Е, както и на каротини, включително лутеин и зеаксантин, които помагат за поддържане здравето на очите. По-специално, те намаляват вероятността от катаракта - помътняване на лещата, водещо до сериозно зрително увреждане.

Перленият ечемик е с високо съдържание на въглехидрати. Съдържа и уникална комбинация от диетични фибри, които са ефективен блокер на апетита.

Основните полезни свойства на перления ечемик са:

  • Богат източник на протеини. Перленият ечемик съдържа около 12% протеин, което го прави добър източник на растителен протеин за вегетарианци и вегани.
  • Добър за храносмилането. Перленият ечемик съдържа разтворими фибри, които помагат за нормализиране на чревната функция и понижават нивата на холестерола в кръвта.
  • Укрепва имунната система. Перленият ечемик съдържа витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на имунната система.
  • Насърчава загубата на тегло. Перленият ечемик съдържа сложни въглехидрати, които се усвояват бавно, което спомага за поддържане на усещане за ситост за дълго време.
  • Помага при анемия. Перленият ечемик е добър източник на желязо, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки.

Редовната консумация на перлен ечемик може да осигури следните ползи за здравето:

  • Подобрено храносмилане. Перленият ечемик помага за нормализиране на чревната функция и помага в борбата със запек, диария и други храносмилателни проблеми.
  • Укрепване на имунната система. Перленият ечемик съдържа витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на имунната система. Витамините от група В помагат в борбата с инфекциите, предпазват от настинки и грип и подпомагат заздравяването на рани.

Спанакът е един от най-полезните по отношение на витамини и микроелементи. Той съдържа тилакоиди, които освен че участват директно във фотосинтезата, спомагат за намаляване на количеството консумирана храна.

Натуралното кисело мляко може да се използва като пълноценна закуска поради плътната си текстура. Продуктът е с високо съдържание на протеин.

Лекар: Как да отслабнете с 5 кг за седмица?

Важно: Статияа не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес