Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо и трайно отслабване с диетата 30-30-30: Какво трябва да знаете за нея

28 юли 2024, 17:25 часа

Диетите отдавна са популярен подход за постигане и поддържане на здравословно тегло. Докато някои диети се фокусират върху балансирано хранене и устойчиви навици, други попадат в категорията на модата, обещавайки бързи резултати чрез екстремни мерки. 

Д-р Едмонд Хакими коментира правилото за хранене 30-30-30. Той казва, че тази диета може да помогне за бързо и здравословно отслабване чрез балансиране на макронутриенти, протеини, здравословни мазнини и въглехидрати.

Може ли диетата 30-30-30 да ви помогне да отслабнете?

Д-р Хакими отбелязва, че хранителното правило 30-30-30 структурира ястия със съотношение на макронутриенти от 30% протеини, 30% мазнини и 30% въглехидрати. Останалите 10% обикновено са запазени за други основни хранителни вещества или могат да бъдат коригирани според индивидуалните нужди.

Бързо отслабване: 4 храни, с които ще надхитрите глада 

Чрез осигуряване на балансиран прием на протеини, мазнини и въглехидрати, този метод помага за поддържане на стабилни енергийни нива през целия ден. Този баланс помага за предотвратяване на пикове и колебания в кръвната захар, които често водят до глад и преяждане. Известно е, че повишеният прием на протеини насърчава ситостта. Помага ви да се чувствате сити за по-дълго време, намалявайки вероятността от преяждане. Плюс това, протеинът има по-висок термичен ефект, което означава, че тялото ви изгаря повече калории, когато усвоява протеин в сравнение с мазнините и въглехидратите“, обяснява д-р Хакими.

Що се отнася до здравословната консумация на мазнини и въглехидрати, той казва: „Мазнините са критични за различни функции на тялото и ако се консумират в правилните пропорции, те могат да помогнат за поддържането на здравословен метаболизъм. След като разпределите 30% от приема на въглехидрати, вие си осигурявате имате достатъчно енергия за ежедневните дейности и упражненията са важен компонент на загубата на тегло."

Подходящо ли е правилото за хранене 30-30-30 за всеки?

Диетата вероятно няма да е подходяща за спортисти или хора с активен начин на живот.

Д-р Хакими казва, че режимът при тях може да изисква по-висок прием на въглехидрати, за да поддържат енергийните си нужди.

"Хората с определени медицински състояния, като бъбречно заболяване, може да се наложи да ограничат приема на протеини. Вегетарианците или веганите "може да се наложи да намерят алтернативни източници на протеини и мазнини, които отговарят на техния диетичен избор", казва още лекарят.

За бързо отслабване: По колко пъти на ден трябва да ядете?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес