Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билки и добавки в борбата с високо кръвно налягане

06 август 2024, 14:34 часа

Хипертонията, от която страдат голяма част от възрастните в България, играе важна роля за сърдечносъдовите заболявания, като увеличава риска от животозастрашаващи събития като инфаркти и инсулти.

Още: Имате диабет: Този зеленчук ще балансира нивата на кръвната ви захар

Докато лекарите изписват все повече рецепти за лечение на нарастващия брой пациенти с високо кръвно налягане, някои хора търсят и алтернативна медицина, за да се справят с това състояние.

В този подход няма нищо лошо, стига хората да не се опитват да използват билки и хранителни добавки, за да заменят предписаните с рецепта лекарства, казва доцент, доктор по медицина Пол Калнинс. Това е така, защото няма билки или добавки, които да могат директно да лекуват хипертония, уточнява той.

Когато някой попита с какви "природни продукти" се лекува хипертония, той често пита несъзнателно с какви билки или добавки може да замени фармацевтичните лекарства", добавя Калнинс. "Нито една билка или добавка не е толкова добра, колкото съществуващите фармацевтични продукти."

Вместо това алтернативните терапии могат да предложат на пациентите начин за справяне с някои от основните процеси в организма, които могат да допринесат за т.нар. есенциална или първична хипертония, която не е причинена от други заболявания, казва Калнинс.

Има няколко билки и добавки, които показват обещаващи резултати за намаляване на факторите, които допринасят за хипертонията, като скованост на артериите и възпаление. Важно е обаче да се внимава при избора им. Някои от тях може да имат съставки, които не са посочени на етикетите, или алтернативното лечение на хипертония може да взаимодейства с лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта. За да сте сигурни, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете каквото и да е ново лечение.

Алтернативна медицина за кръвно налягане

Следните билки и добавки могат да бъдат полезни за справяне с някои от основните причини за високото кръвно налягане:

  • Глог

Това северноевропейско растение от векове се използва като средство за лечение на сърдечни заболявания. Някои малки проучвания при хора са установили, че глогът е ефективен за намаляване на възпалението и артериалната скованост, като в резултат на това кръвното налягане леко се понижава. Други малки проучвания обаче показват, че глогът е по-малко ефективен.

"При хипертония има нискостепенно възпаление на артериалните стени, което означава, че кръвоносните съдове се свиват и не се разширяват по естествен начин", обяснява Калнинс. "Съединенията в глога могат да помогнат за отпускането на тези артериални стени." Възможно е глогът да взаимодейства с лекарство, използвано за лечение на някои сърдечни нарушения, затова не използвайте тези две лечения заедно без указания от вашия лекар.

  • Рибено масло

Рибеното масло е изтъквано като полезна хранителна добавка, защото е добър източник на омега-3 мастни киселини, които, наред с други неща, имат естествени противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания рибеното масло е особено ефективно за намаляване на т.нар. систолично кръвно налягане - "горното число", което показва налягането, което кръвта оказва върху стените на артериите, когато сърцето бие. Рибеното масло има и допълнителното предимство да намалява триглицеридите - вид мазнини в организма, които могат да бъдат опасни при високи нива.

Многобройни проучвания показват, че диетата е най-ефективният начин за получаване на ползите от омега-3 източници като рибеното масло. Поради високата цена на дивата риба и опасенията за нивата на живак в по-евтините риби, отглеждани във ферми, се препоръчват и хранителни добавки от реномирани източници. "Хранителните добавки трябва да идват от източник, който проверява нивата на живак в рибеното масло", казва Калнинс.

  • Чесън

Съединенията, открити в чесъна, помагат за регулиране на имунния отговор, свързан с възпалителния процес, и доказано понижават нивата на липидите. Добавките, направени от киолически екстракт от отлежал чесън - който идва от органично отглеждани луковици чесън, отлежали над 20 месеца на стайна температура - могат да бъдат особено полезни. Неотдавнашен мета-анализ на 12 клинични изпитвания установи, че екстрактът от отлежал чесън kyolic значително намалява както систоличното кръвно налягане, така и т.нар. диастолично кръвно налягане - "долното число", което показва налягането, което кръвта упражнява върху стените на артериите, когато сърцето почива между ударите.

  • Магнезий

Съществуват доста доказателства, че диетата с високо съдържание на магнезий може да намали риска от хипертония. Ролята на магнезия като алтернативно средство за лечение на хипертония е тясно свързана с калция. Гладката мускулатура на артериите се нуждае от калций, за да се свива, но хората с високо кръвно налягане са склонни да натрупват калций в тези мускули - оттук и широкото използване на лекарства за блокиране на калциевите канали. Смята се, че магнезият е естествен блокер на калциевите канали: той се противопоставя на действието на калция, като отпуска артериалната мускулатура. Някои здравни специалисти не са видели голям успех при използването на магнезий конкретно като средство за лечение на хипертония.

Неотдавнашен преглед на изследвания показва, че ефективността на магнезия може да зависи от това кой го приема.В този преглед са разгледани данни от 49 проучвания, в които е изследвано въздействието на магнезия върху хора с нормално кръвно налягане, лица с нелекувана хипертония, пациенти с кръвно налягане, което не се контролира добре от лекарствата, и пациенти, чиито лекарства контролират кръвното им налягане.

Макар че магнезият невинаги е помагал на хора с нелекувана преди това хипертония, тази добавка изглежда е помагала за подобряване на кръвното налягане при пациенти, чиято хипертония не е била добре контролирана с предписани лекарства.

  • Коензим Q10

Добавката коензим Q10 (Co-Q10) също участва в свиването на гладката мускулатура, по-конкретно в ефективността на свиването. "Co-Q10 повишава активността на митохондриите, където се произвежда енергия, така че по същество дава повече енергия на сърдечния мускул", казва Калнинс. Учените все още работят, за да определят точно кои хора биха имали най-голяма полза от приема на тази добавка като начин за подпомагане на управлението на основните причини за високото кръвно налягане.

Един скорошен мета-анализ на данни от 17 клинични изпитвания установи, че Co-Q10 помага за понижаване на систоличното кръвно налягане при хора с метаболитни заболявания като диабет например. Въпреки това, по-ранен мета-анализ откри сравнително качествени доказателства, че Co-Q10 няма клинично значимо въздействие върху хора с първична хипертония.

  • Фолиева киселина

Фолиевата киселина понякога се прилага като алтернативно лечение на хипертония поради въздействието ѝ върху артериалните стени. Съществуват известни доказателства, че натрупването на аминокиселината хомоцистеин в кръвта може да увреди тези стени. Фолиевата киселина, която обикновено се прилага в комбинация с витамини В6 или В12, намалява нивата на хомоцистеина. Неотдавнашен мета-анализ на 22 проучвания с повече от 40 000 пациенти установи, че добавките с фолиева киселина значително намаляват систоличното кръвно налягане.

Резултати

Хранителните добавки не са тествани и регулирани толкова стриктно, колкото лекарствата, отпускани с рецепта и тези, продавани без рецепта. Всъщност производителите могат да предлагат на пазара добавки, без да се налага да доказват тяхната безопасност или ефективност.

Още: Нощна кашлица: Как да разберете дали е настинка или алергия

Освен това голяма част от това, което знаем за потенциалните ползи от билките и хранителните добавки за справяне с основните причини за хипертонията, се основава на лабораторни тестове, проучвания върху животни или малки изследвания върху хора, казва Калнинс.

Ето защо трябва да проучите добавките и да говорите с вашия личен лекар за потенциалните взаимодействия и странични ефекти, преди да използвате алтернативно лечение за хипертония.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес