Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Авокадо - как влияе на холестерола

25 юли 2024, 11:17 часа

Авокадото отдавна е спечелило невероятна репутация в света на здравето и храненето заради своите ползи.

Как авокадото влияе на холестерола?

Изследователи в научен преглед от 2013 г. казват, че ще получите 4,6 грама фибри, 345 милиграма калий и 19,5 милиграма магнезий само от полови плод. Заедно с други основни хранителни вещества като витамин А, Е и К, авокадото се състои от над 70% мононенаситени мастни киселини и 13% полиненаситени мастни киселини, което го прави звезден източник на здравословни мазнини.

За какво помага авокадото?

Според учени от университета Монаш високото съдържание на здравословни мазнини в този плод може да е добра новина за нашия холестерол или здравето на сърцето, но може да бъде и лошо за тези със синдром на раздразнените черва (IBS).

Други ползи от авокадото

Този плод съдържа витамини B, E, A, C, K, калций, фосфор, калий, желязо, натрий, мед, йод и магнезий. Той е изключително ценен заради високото си съдържание на мононенаситени мазнини, които са лесно смилаеми и помагат за понижаване нивата на холестерола. Дори тези, които са на диета, не трябва да отказват авокадото, въпреки че съдържа около 200 kcal на 100 g. В случая с този плод ползите са много по-значими от високото съдържание на калории. Освен това е доказано, че авокадото има положителен ефект върху метаболизма, което прави отслабването по-лесно, по-бързо и по-здравословно, съобщава изданието The Health Site.

Авокадото е полезно за сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система. Особената полза за последното се дължи на наличието на естествения монозахарид манохептулоза в авокадото. Това вещество стабилизира функционирането на нервната система, помага за облекчаване на умората и премахване на сънливостта.

Коментираният плод също помага за нормализиране на кръвното налягане и пулса, подобрява кръвообращението и укрепва имунната система.

Освен това авокадото е много полезно за кожата – витамините Е и А насърчават производството на колаген. Кожата остава еластична, а бръчките намаляват. Тези витамини също помагат за подобряване на състоянието на косата и ноктите. Има също доказателства, че авокадото помага за забавяне на развитието на някои видове рак, особено меланом, рак на устната кухина и рак на простатата, допълва още изданието.

Ако случайно купите неузрял плод, оставете го да узрее. Неузрелите плодове авокадо са токсични и могат да причинят гадене и диария. В случая може да се приложи един трик за ускоряване узряването на плода. Увийте го в хартия или фолио заедно със зряла ябълка или банан. В съседство с тези плодове авокадото бързо ще достигне желаното състояние. Разликата ще бъде забележима в рамките на един ден. Ако авокадото не е достатъчно узряло, оставете го за още един ден.

Как да накараме авокадото да узрее по-бързо?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес