Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Артрит и остеоартрит: възрастта има ли значение?

26 юли 2024, 16:33 часа

Артритът и остеоартритът обикновено се свързват с остаряването, но разбирането на връзката им с възрастта е от решаващо значение за цялостното разбиране на тези състояния. Въпреки че възрастта е значителен фактор, тя не е единственият определящ фактор.

Артритът е широк термин за възпаление на ставите, обхващащ различни видове, включително ревматоиден артрит (РА), подагра и лупус. Остеоартритът (ОА) е специфичен вид артрит, характеризиращ се с дегенерация на ставния хрущял и подлежащата кост, често наричан дегенеративно ставно заболяване. И двете състояния могат да причинят болка, скованост и намалена подвижност.

Каква диета може да помогне при артрит на ръцете?

Остеоартритът често се свързва със стареенето, тъй като разпространението му се увеличава с възрастта. Хрущялът, гъвкавата тъкан, която амортизира ставите, естествено се износва с течение на времето. Това износване може да доведе до постепенно влошаване на състоянието на хрущяла, което води до триене на костите една в друга и до болка и скованост. По този начин ОА е често срещана при възрастните хора, но не е характерна само за тях.

Възрастта обаче е само един от факторите, които оказват влияние върху развитието на остеоартрит. Генетиката играе решаваща роля; фамилната обремененост с ОА може да увеличи риска. Освен това повтарящото се натоварване на ставите, често дължащо се на професионални или развлекателни дейности, може да ускори разрушаването на хрущяла. Затлъстяването е друг значителен рисков фактор; наднорменото тегло допълнително натоварва ставите, носещи тежест, като коленете и бедрата, което засилва износването на хрущяла.

Кои храни и напитки трябва да се избягват при артрит?

По подобен начин, въпреки че ревматоидният артрит (РА) е по-рядко свързан с остаряването в сравнение с ОА, той все пак може да се появи при възрастни хора. РА е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува ставните обвивки, което води до възпаление и увреждане на ставите. Обикновено РА започва на средна възраст, но може да се развие на всяка възраст, включително и при възрастните хора.

Освен това други видове артрит, като подаграта, също не зависят единствено от възрастта. Подаграта се причинява от натрупване на кристали пикочна киселина в ставите и може да се появи при по-млади хора, въпреки че е по-често срещана при по-възрастните. Факторите, свързани с начина на живот, като диета и консумация на алкохол, оказват значително влияние върху риска от подагра.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес