Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако усетите тези признаци, може би страдате от високо кръвно

16 юли 2023, 17:33 часа

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е често срещано заболяване, което засяга милиони хора по света. Макар че невинаги има очевидни симптоми, има няколко опасни индикатора за високо кръвно налягане, които не бива да се пренебрегват. Ранното идентифициране на тези признаци може да помогне на хората да потърсят подходяща медицинска намеса и да предотвратят потенциални усложнения.

Силно главоболие

Постоянното, интензивно главоболие може да бъде предупредителен знак за високо кръвно налягане. Ако е придружено от замайване, замъглено зрение или гадене, то може да означава хипертонична криза, която изисква незабавна медицинска помощ.

Задух

Затруднено дишане или недостиг на въздух, особено по време на физическо натоварване или в легнало положение, може да бъде опасен индикатор за високо кръвно налягане. То може да е знак, че сърцето се бори да изпомпва ефективно кръвта, което води до недостатъчно снабдяване на организма с кислород.

Жега и ниско кръвно - ето как да се справим с проблема

Болка в гърдите

Необяснимата болка или дискомфорт в гърдите може да е свързана с високо кръвно налягане и не трябва да се пренебрегва. Тя може да бъде симптом на сърдечни проблеми, като стенокардия или инфаркт, които могат да бъдат предизвикани от хипертония.

Нередовен сърдечен ритъм

Бърз или нередовен сърдечен ритъм, медицински известен като аритмия, може да показва високо кръвно налягане. Това състояние натоварва допълнително сърцето и може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност, ако не се лекува.

Умора и слабост

Постоянната умора, слабост или общо усещане за неразположение могат да бъдат свързани с високо кръвно налягане. Хипертонията засяга кръвоносните съдове, което може да намали общото снабдяване на органите на тялото с кислород и хранителни вещества, което води до умора.

Проблеми със зрението

Замъгленото зрение, плаващите петна или внезапните промени в зрението могат да бъдат опасен индикатор за високо кръвно налягане. То може да означава увреждане на кръвоносните съдове в очите, което увеличава риска от загуба на зрението или други усложнения, свързани с очите.

Кръв в урината

Хематурията, наличието на кръв в урината, може да бъде свързана с високо кръвно налягане. Тя може да показва увреждане на бъбреците или други основни бъбречни проблеми, които изискват медицинска помощ.

Кръвотечение от носа

Въпреки че кръвотечението от носа е сравнително често срещано, честото или силно кръвотечение от носа може да бъде предупредителен знак за високо кръвно налягане. Повишените нива на кръвното налягане могат да отслабят кръвоносните съдове в носа, което ги прави по-склонни към спукване.

Подуване

Подуването, особено на краката, глезените или стъпалата, може да показва хипертония. Високото кръвно налягане може да наруши нормалния кръвен поток и баланса на течностите, което води до задържане на течности и последващо подуване.

Безпокойство и объркване

Внезапната тревожност, объркване или промени в психичното състояние могат да бъдат свързани с опасно високи нива на кръвното налягане. Тези симптоми могат да са показателни за хипертонична енцефалопатия - състояние, при което високото кръвно налягане причинява мозъчна дисфункция.

Важно е да се отбележи, че тези показатели не се отнасят единствено до високото кръвно налягане и могат да бъдат свързани с други основни здравословни състояния. Ако изпитвате някой от тези симптоми, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и подходящо лечение. Препоръчват се и редовни прегледи на кръвното налягане, за да се следи и управлява ефективно хипертонията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес