Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако усещате това, значи имате скрити признаци на йоден дефицит

12 октомври 2023, 07:15 часа

Йодът е изключително важен микроелемент, който играе жизненоважна роля в поддържането на здравето на щитовидната жлеза, която от своя страна регулира различни телесни функции. Въпреки че явният йоден дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми като гуша и интелектуални затруднения, има няколко скрити признака на йоден дефицит, които често остават незабелязани. Тези фини симптоми могат да окажат отрицателно въздействие върху цялостното ви благосъстояние, ако не им се обърне внимание.

Умора: Чувството за постоянна умора или необяснимата умора могат да бъдат ранен признак на йоден дефицит. Йодът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза, които помагат за регулиране на енергийните нива на организма.

Увеличаване на теглото: Недостатъчната активност на щитовидната жлеза поради недостиг на йод може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като може да забави метаболизма ви. Това повишаване на теглото може да се случи въпреки поддържането на здравословна диета и физическа активност.

Още: Дефицит на Йод в организма – за кои групи хора е опасен?

  1. Суха кожа: Недостигът на йод може да се отрази на здравето на кожата ви, като я направи суха, люспеста и склонна към сърбеж. Това е така, защото йодът играе роля в поддържането на правилното ниво на хидратация на кожата.
  2. Косопад: Изтъняването на косата и засиленият косопад могат да бъдат признак за йоден дефицит. Хормоните на щитовидната жлеза, зависещи от йода, помагат за регулирането на растежа и здравината на косата.
  3. Когнитивно увреждане: Недостатъчният прием на йод може да влоши когнитивните функции, което води до трудности в концентрацията, проблеми с паметта и дори до понижен коефициент на интелигентност в тежки случаи. Това може да се отрази особено силно на когнитивното развитие на децата.
  4. Мускулна слабост: Слабост или мускулни болки могат да се появят поради недостиг на йод, тъй като хормоните на щитовидната жлеза помагат за поддържане на мускулната сила и функция.
  5. Депресия и промени в настроението: Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза, дължащ се на недостиг на йод, може да допринесе за промени в настроението, депресия и раздразнителност.
  6. Нередовен менструален цикъл: Недостигът на йод може да наруши нормалното функциониране на репродуктивната система, което води до нередовен менструален цикъл при жените.
  7. Подуване на шията: Видимо подуване на шията, известно като гуша, е по-очевиден признак на йоден дефицит. Тя обаче често е безболезнена и може да остане незабелязана, докато не стане доста голяма.
  8. Намален имунитет: Йодът е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Недостигът му може да ви направи по-податливи на инфекции и заболявания.

Предотвратяването на йодния дефицит включва осигуряване на адекватен прием на йод чрез храната, особено от йодирана сол, морски дарове, млечни продукти и водорасли. В някои случаи може да са необходими йодни добавки, но те трябва да се приемат само под ръководството на медицински специалист.

Макар скритите признаци на йодния дефицит да са незабележими, те могат да окажат значително въздействие върху здравето и качеството на живота ви. Важно е да сте наясно с тези симптоми и да предприемете стъпки за поддържане на подходящи нива на йод чрез балансирана диета или добавки, ако е необходимо. Ако подозирате, че може да имате йоден дефицит, консултирайте се с доставчик на здравни услуги за задълбочена оценка и подходящи насоки.

Източник: Healthline

Още: 5 признака, че страдаме от недостиг на йод

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес