Ако искате да отслабнете, НЕ пропускайте вечерята

1132
Ако искате да отслабнете, НЕ пропускайте вечерята
Снимка: iStock/Guliver

Сред диетолозите има широко разпространено схващане, че вечерята „трябва да се даде на врага“ особено ако целта е отслабване. Смята се, че избягването на вечерното хранене помага за ускоряване на загубата на тегло. Но наистина ли този подход е правилният? Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос.

Какви са последствията от пропускането на вечерята?

Първата възможна последица е забавяне на метаболизма.

Човек, който постоянно пропуска вечеря, може да се сблъска с проблем като бавна загуба на тегло. С други думи, диетата става безсмислена: теглото, въпреки всички усилия на човек, не спада, а остава на същото ниво за дълго време, съобщава изданието.

Лекар: Пийте по 1 чаша от това всяка сутрин и само за месец ще свалите 5 кг

Има и други потенциално опасни последици от редовното пропускане на вечерята: проблеми със стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Следователно отказът от вечеря е лоша стратегия: малко вероятно е да помогне на човек да отслабне, но със сигурност ще доведе до проблеми.

Оптималният вариант е вечерята да бъде лека и да се консумира 3 часа преди сън.

Други правила за здравословно отслабване

Второто правило, което трябва да знае всеки човек, който иска да отслабне и спазва диета, е правилното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати. Те трябва да се набавят на тялото в съотношение 1-1-4. При заседнал начин на живот тази формула ще изглежда така: 1-0.8-3.2. А когато спортувате, съотношението се коригира, както следва: 1,2-1-8. Как да изчислим правилно потреблението на всеки от тези елементи?

Протеинои - трябва да ядете толкова грама от тях на ден, колкото килограми има в тялото ви. Например, ако тежите 60 кг, трябва да приемате до 60 грама чисти протеини дневно. Те включват месо, риба, продукти от извара и бобови растения. Повече от половината от диетата трябва да се състои от протеини от растителен произход - покълнали зърна, зърнени храни, ядки.

Мазнини - консумацията им се свежда до същата формула, както и усвояването на белтъчините – за 1 кг тегло трябва да приемате 1 грам мазнини на ден. Когато е възможно, животинските мазнини се заменят с растителни, включително зехтин и слънчогледово масло.

Въглехидрати - според препоръките на диетолозите те трябва да заемат не повече от 50% от останалите компоненти в диетата. Освен това само една пета от тях могат да бъдат разпределени за лесно смилаеми въглехидрати (захар, брашно, картофи), а останалите трябва да бъдат поети от плодове, зеленчуци, бобови растения и зърнени храни.

Говорейки за формулата за правилно хранене, не забравяйте за фибрите. Тялото си ги набавя от зеленчуци, прясно изцедени сокове и плодове. Основната им задача е да се стимулира дейността на червата, което ще позволи на токсините да бъдат отстранени от тялото и да повлияе на изгарянето на мазнините от общото тегло. В допълнение, тези продукти са „доставчици“ на витамини и микроелементи, които се грижат за имунната система и ви позволяват да останете енергични и бодри. И ако при активен начин на живот, по време на състезания или поради прекомерно натоварване не е възможно да ядете зеленчуци всеки ден, правилно подбраното спортно хранене ще дойде на помощ - протеини, аминокиселини, въг;ехидрати и мазнини.

Друг важен компонент на всяка диета трябва да бъде водата. Според статистиката ежедневната консумация на 2-2,5 литра чиста течност ви позволява да стимулирате стомашно-чревния тракт, да прочистите тялото и да помогнете за елиминирането на токсините. Всичко това ще ви помогне бързо да отслабнете. В същото време е важно да се откажете от газираната вода, неестествени сокове и напитки с багрила, както и от алкохол. В чист вид той може да се консумира в количество от 10 грама. Не повече. Тези, които практикуват спортно хранене, трябва да изключат този компонент от диетата завинаги.

Отслабване след 40 години - лекар разкри тайната

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com