Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате болки в опашната кост – това е симптом за следния проблем

14 юли 2023, 18:44 часа
Реклама

Значимостта на опашната кост за движенията и правилното функциониране на опорно-двигателната система, подкрепата, която оказва на тазовите кости, я прави изключително важна кост в човешкото тяло, а болките в нея – силно ограничаващи подвижността. Диагностицирането обаче, за да се предприемат своевременни мерки и лечение, може да е трудно, тъй като болки в опашната кост могат да сочат различни проблеми, а много заболявания имитират симптомите и вида на болката, която е характерна и за тази в опашната кост.

Реклама

Трудната диагностика обаче не означава, че трябва да отлагате. Състоянието може да не е опасно и да премине, но само специалист може да потвърди това и да предприеме мерки, ако е необходимо.

Кога да не отлагате срещата с лекаря си при болки в опашната кост?

Потърсете специалист, без да отлагате, ако:

-          Болката продължи повече от няколко дни.

-          Наблюдава се подуване в областта.

-          Имате подозрения или се предполага според преживяното от вас, че е възможно да страдате от фрактура на опашната кост, бедрото или гръбначния стълб – например скоро сте паднали или сте се ударили сериозно. Подобни фрактури са много по-опасни от болки в опашната кост, така че срещата с лекаря е в спешен порядък.

-          Не отлагайте прегледа и ако заедно с болката страдате от запек или невъзможност да контролирате пикочния мехур и/или червата си.

-          Спешна среща с лекаря предполага и болка, съчетана с внезапно изтръпване и/или слабост в единия или в двата крака. 

5 излишни части на тялото ни, които може да изчезнат в бъдеще

На какво е симптом болката в опашната кост и от какво се причинява?

Тази болка присъства при различни заболявания, които се различават по сериозност и тежест. Обикновено болка в опашната кост е следствие от травма или нараняване, което си спомняте ясно и което е причината за състоянието ви. Образните изследвания могат да потвърдят или да изключат фрактура или по-сериозна причина за болката в опашната кост. Рядко болката възниква внезапно и без видима и ясна причина за нея.

По-често болката в опашната кост е свързана с банално състояние и възпаление, което е следствие на травма, а по-рядко е симптом на по-опасно заболяване, свързано с промени в ставите или още в по-редки случаи тумор – рак на костите или метастази от рак на други органи, но не бива да играете руска рулетка и да гадаете, нито да оставяте здравето си на случайността. Срещата с лекаря и изследвания ще покажат причината, за да могат да бъдат предприети своевременни мерки за лечение.

Как се лекува болката в опашната кост?

Ако лекарят ви не открие по-сериозна причина, но въпреки това болката не отминава, възможно е да става въпрос за хронична болка в опашната кост. Тя също не означава, че цял живот ще се примирявате с нея, но изисква комплексен подход и упоритост в лечението. То може да включва:

-          Медикаменти, които лекуват възпалението и облекчават болката и дори инжектиране на локален анестетик в опашната кост, който носи дълготрайно облекчение на болката за поне няколко седмици.

-          Физиотерапия като поддържащо и подпомагащо лечение при болка в опашната кост, както и обучение какъв трябва да е правилният стоеж и правилното местоположение на тялото при седнало положение, за да се облекчи болката.

-          Специални възглавнички за сядане, тъй като дългото седене на твърда или прекалено мека повърхност увеличава усещането за болка.

-          Хирургия, ако нищо друго не постига нужното и така желано облекчение.

Знаете ли за какво служи опашката на човек?

Други възможни причини за болки в опашната кост

1.       Раждане

По време на раждане е възможно както разтягане на мускулите в областта на опашната кост, така и, макар да е по-рядко, счупването им. Тези две състояния водят до болки в опашната кост, тормозещи майките дълго след раждането на бебчо.

2.       Хемороиди

Връзката между неприятните хемороиди и болката в опашната кост е доказана. В случая е важно да третирате първопричината – самите хемороиди, а не последствията от тях. Ако облекчавате само болката в опашната кост, без да знаете, че причината за нея са хемороидите, облекчението няма да е дълго и трайно. Единствено справянето с основния проблем ще ви помогне в дългосрочен план. Естествено хемороидите имат и други ясни симптоми, които ще ви отведат пред кабинета на лекаря.

3.       Наднормено тегло

Колкото повече тежите, толкова по-трудно става за опашната ви кост, когато сте седнали. Наднорменото тегло често води до болка в опашната кост при дълго стоене.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес