Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини за болка под гръдната кост: Симптомите изобщо не трябва да се пренебрегват

25 октомври 2024, 21:00 часа

Човешкото сърце е разположено леко вляво, а под или зад гръдната кост са стомахът, белите дробове, панкреасът и диафрагмата. Тази болка може да бъде свързана с всеки от тези органи и дори със самите ребра.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Причини за болка под гръдната кост

Има няколко причини, поради които може да възникне болка под гръдната кост. Внезапна поява на гръдна болка от всякакво естество трябва незабавно да се прегледа от лекар. Ако се изключи сърдечен проблем, тогава има други неща, които причиняват този вид болка.

1. ГЕРБ

Понякога мускулът, който затваря хранопровода, отслабва, което позволява на стомашната киселина да се натрупва много често. Симптомите на ГЕРБ включват киселини (особено преди лягане), болка в гърдите, оригване и лошо храносмилане. Те са често срещани при бременни хора, хора на средна възраст и възрастни хора, въпреки че това състояние може да се появи при всеки. ГЕРБ се влошава при прием на мазни, пикантни и кисели храни, шоколад и кафе.

2. Камъни в жлъчката

Заболяването на жлъчния мехур и камъните в жлъчката могат да бъдат причинени от болка, която се разпространява от дясната горна част на корема до под гръдната кост. Тази болка се причинява от жлъчни камъни, освободени от черния дроб. Камъните могат да се задържат в храносмилателния тракт, причинявайки силна болка след ядене на мазна храна или пиене на кафе.

3. Панкреатит (възпаление на панкреаса)

Панкреатитът е възпаление на панкреаса, органът, отговорен за производството на инсулин и храносмилателни сокове. Намира се точно над стомаха и под най-долното ребро. Болката може да се излъчва към гръдната кост и около гърба. Рисковите фактори за тази болка включват заболяване на жлъчния мехур, прекомерна консумация на алкохол, автоимунно заболяване и рак на панкреаса.

4. Костохондрит

Костохондритът е възпаление на мускулите, разположени между ребрата. Това е хронично състояние, което се появява от само себе си и изчезва точно така. Болката може да се появи навсякъде в областта на ребрата и най-често се усеща в точката, където ребрата се съединяват с гръдната кост. Класическият признак на костохондрит е болка, която се появява при натискане на центъра на гръдния кош.

5. Пневмония (възпаление на белите дробове)

Болката под гръдната кост може да бъде свързана с пневмония. В този случай трябва да реагирате незабавно и да се консултирате с лекар, за да предотвратите усложнения. Други симптоми на пневмония включват кашлица, задух, треска, умора и слабост. Диагностицира се с рентгенова снимка и обикновено е придружител на респираторни заболявания като грип.

6. Белодробна емболия

Това състояние се причинява от кръвен съсирек в белите дробове и е много сериозно и изисква незабавна медицинска помощ. Причинява се от кръвен съсирек, който идва от долната част на тялото и се озовава в белите дробове. Други симптоми на емболия включват задух, остра болка в гърдите, неравномерен сърдечен ритъм и чувство за замайване.

Вижте още: Лекар: Това са първите симптоми на висока пикочна киселина

8. Инфаркт

Инфарктът обикновено причинява болка от лявата страна на гръдния кош, но в някои случаи също причинява болка под гръдната кост или дори в горната част на гърба. Болка в гърдите от инфаркт може да се появи и на други места, като централната част на гърдите, по ръката, в челюстта... Това се случва, защото много части на тялото са отрязани от кръвоснабдяването. Това състояние кара част от сърдечния мускул просто да умре, причинявайки болка. Други симптоми включват задух, стягане в гърдите, неправилен сърдечен ритъм, изпотяване и слабост.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес