Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета от специалист, за здравето на кръвоносните съдове

25 септември 2024, 10:36 часа

Физическата активност и консумацията на омега-3 мастни киселини са стълбовете на добрата стратегията за поддържане здравето на кръвоносните съдове.

Според специалистите здравето на кръвоносните съдове е от съществено значение за защитата на цялата сърдечно-съдова система не само от холестерола, но и от токсините. Дългото седене и лошите и нездравословни храни са два от факторите, които насърчават влошаването на здравето на кръвоносните съдове. По-долу ще прочетете най-добрите препоръки за съдово здраве.

Още: Яжте лешници всеки ден и вижте какво ще се случи с холестерола ви

Повече мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са много важни за почистването на кръвоносните съдове от лошия холестерол. Редовната им консумация намалява риска от атеросклероза, високо кръвно налягане и инфаркт. Можете да намерите тези мастни киселини в: рибено масло, ядки, семена, авокадо и зехтин.

Физическа активност

Редовната физическа активност е полезна за цялото тяло и особено за кръвоносните съдове. Активното тяло означава по-добро кръвообращение и здрава сърдечно-съдова система. Според специалисти 30 минути физическа активност на ден са достатъчни, за да се намали рискът от инфаркт.

Здравословно хранене

Храненето на здравословна диета от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да ви помогне да отслабнете и да намалите нивата на холестерола. Освен това отказът или ограничаването на захарта и солта запазва здравето на кръвоносните съдове в дългосрочен план.

Пазете се от стреса

Стресът предизвиква редица реакции в тялото, които ускоряват повишаването на кръвното налягане. Експертите препоръчват релаксация и контролирано дишане, за да държите стреса под контрол.

Още: Комбинация от 3 съставки за цялостно прочистване на черния дроб

Избягвайте храни с холестерол

Излишният холестерол оказва силно влияние върху много сърдечни заболявания. Експертите казват, че хората трябва да избягват да ядат червено месо, колбаси, салами, бекон, масло и преработени продукти. Друга важна стъпка е да спрете да пушите и да ограничите алкохола.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес