Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 ясни признака на диабет, които се появяват сутрин

29 септември 2024, 14:15 часа

Според лекарите нивата на кръвната захар при хора с преддиабет или диабет се повишават сутрин, пише изданието The Health Site.

5 сутрешни симптома на диабет 

Феноменът "ефект на зазоряване" е естествено повишаване на нивата на кръвната захар, което се случва в ранните сутрешни часове. Това се дължи на хормонални промени в тялото - ниското производство на инсулин води до повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта.

Влияят ли ябълките върху диабета и нивата на кръвната захар?

Синдромът е типичен за пациенти със захарен диабет тип 1 и тип 2, но може да се появи и при здрави хора (безсимптомни). Феноменът на зората може да бъде идентифициран по пет ключови симптома, според проучване, публикувано в Medical News Today. Той включва следните симптоми:

  • слабост
  • гадене
  • замъглено зрение
  • лека дезориентация
  • жажда

Тези признаци могат да се появят при около 50 процента от хората с диабет тип 2.

"Тези признаци са характерни за хора, които вече имат ендокринологични заболявания. При здрави хора повишаването на нивата на захарта на гладно е минимално, но при хората с диабет нивата на глюкозата сутрин са по-високи от нормалното. Феноменът на зората е свързан с естествените биоритми, при които производството на инсулин, който намалява захарта, се потиска по време на сън, а нивата на хормоните, които го подобряват, напротив, се увеличават. Говорим например за кортизола “, отбелязват авторите на изследването.

Важно е да се храните правилно, да спортувате колкото е възможно повече и да спите добре. Тези на пръв поглед лесни съвети са от жизненоважно значение за диабетиците.

Учените са установили, че липсата на сън силно нарушава метаболизма и намалява способността на инсулина да регулира нивата на кръвната захар. Това е изпълнено с развитието на затлъстяване и диабет тип 2. Ако човек, например, е спал само четири часа общо за три нощи, тогава нивото на мастните киселини в кръвта остава на върха си между 4 и 9 сутринта, а при нормални условия пада през нощта.

Класическите признаци на диабет тип 2 включват:

  • постоянна сухота в устата
  • постоянно чувство на жажда
  • суха кожа и сърбеж
  • лошо заздравяване на рани
  • слабост и изпотяване

Висока кръвна захар - сваля или вдига кръвното налягане

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес