Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

29 юни 2024, 13:14 часа

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като човек навърши 50 години, тези продукти стават особено важни. Според изданието Тhe Health Site списъкът с тях включва домати, слънчогледови семки, яйца, сини сливи.

Реклама

5 храни, които са задължителни за хората над 50 години

Доматите са източник на вещества, които имат положителен ефект върху състоянието на кожата. В състава им влиза ликопен, който е мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали, които могат да увредят вашите клетки и да засегнат имунната ви система. Само 200 грама пресни домати или 1 чаша доматен сок ще са достатъчни, за да получите дневната си нужда от ликопен, да подсилите имунната си система и да предпазите тялото си от преждевременно стареене.

Лекар: Спрете да ядете тези 3 храни и ще отслабнете само за 1 седмица

Ликопенът намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта, а в същото време и шансовете за сърдечни заболявания. Витамините Е и С, витамините от група В, холин, фибри, калий и флавоноиди помагат на кръвта да циркулира нормално през артериите и сърцето да работи като часовник.

Каротеноидите (лутеин, бета-каротин и ликопен), витамин С и медта, които се съдържат в достатъчни количества в доматите, помагат за предпазване на очите ви от синята светлина, излъчвана от дигиталните устройства, предотвратяват умората на очите, намаляват главоболието от напрежение в очите и дори намаляват риска на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Калият е друго неоспоримо предимство на доматите. Благодарение на него те поддържат здравословни нива на кръвното налягане, намаляват количеството натрий в тялото и прочистват артериите за свободен приток на кръв към мозъка. Това помага за минимизиране на риска от инсулт и предотвратява съсирването на кръвта.

Като повечето зеленчуци, доматите са добър източник на фибри. Те помагат на храната да се движи безпроблемно през стомашно-чревния тракт, като осигурява редовно изхождане. 

Слънчогледовите семки са източник на витамини, които имат положителен ефект върху кожата и забавят процеса на стареене. Вярно е, че трябва да се откажете от навика да ги ядете небелени: това ще окаже негативно влияние върху състоянието на зъбния емайл.

Много възрастни хора губят мускулна маса доста бързо. Можете да забавите негативния процес, като ядете извара: тя е добър източник на протеини.

Друг здравословен източник на протеин са кокошите яйца. В допълнение, този продукт има положителен ефект върху мозъчната функция. Но е препоръчително яйцата да се варят, а не да се пържат.

Сините сливи са важни за здравето на костите. Също така консумацията им се отразява положително на храносмилателния тракт, с които много хора имат проблеми след 50 години.

Всички горепосочени продукти са полезни, когато се консумират умерено. Те не трябва да се ядат твърде често или в големи количества. Преди да направите внезапни промени в диетата си, трябва да се консултирате с лекар.

Какво да ядем за здравето на кръвоносните съдове?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес