Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 протеинови храни, които свалят холестерола след 40 години

15 юли 2024, 16:08 часа

С напредване на възрастта поддържането на здравето на сърцето и нивата на холестерола става все по-важно, особено за хората над 40 години. Изборът на диета играе голяма роля в това отношение, като приемът на протеин е ключов фактор.

Известно е, че червеното месо е популярен източник на протеини, но може да повиши нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Така че, ако искате да подобрите здравето на сърцето си, важно е да намерите по-здравословни протеинови алтернативи.

Регистрираните диетолози Лиза Андрюс и Крутика Нанавати назоваха кои са те. Тези полезни протеинови храни не само помагат за контролиране на нивата на холестерола, но и осигуряват всички основни хранителни вещества.

Според диетолозите най-добрите опции включват растителни протеини, птиче месо, миди и мазна риба.

Лекар: 1 лъжица от това чисти холестерола от кръвта

Протеинови храни, които свалят холестерола след 40 години

"Има много вкусни и здравословни източници на протеини, които изобщо не включват месо, така че не ги подценявайте", казва д-р Нанавати и припомня, че храни като боб, леща и тофу са питателна алтернатива на червеното месо. Тя добавя, че растителните протеини са богати на полезни за сърцето хранителни вещества и фибри, които помагат за понижаване на холестерола и намаляване на възпалението.

"Фибрите също ви карат да се чувствате сити по-дълго, като ви помагат да контролирате теглото си. Включването на тези вегетариански варианти във вашата диета ще осигури засищащ източник на протеини и ще ви помогне да постигнете целите си за отслабване", допълва д-р Нанавати.

"За тези, които обичат морски дарове, можете да се насладите на скариди и миди. Скаридите и другите морски дарове са полезни за сърцето ви, защото съдържат селен, антиоксидант, който предпазва клетките на тялото ви от увреждане на свободните радикали“, казва д-р Андрюс.

Освен това морските дарове са източник на омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето, като намаляват възпалението и подобряват функцията на кръвоносните съдове. Скаридите и мидите също са идеални за хора, които следят теглото си и търсят вкусни протеинови храни, които помагат за понижаване на холестерола.

Пилешко или пуешко без кожа са класически избор за постни протеини. Д-р Андрюс подчертава, че домашните птици са важни, защото „пилешкото и пуешкото месо без кожа са по-добри за отслабване, защото са постни и по-малко калорични от червеното месо“.

Д-р Нанавати също е съгласна с това твърдение, като отбелязва, че „пилешките гърди са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини“.

Мазните риби като сьомга, камбала и скумрия са добри заместители на червеното месо. Д-р Андрюс отбелязва, че тези вкусни източници на протеини "съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението и защитават сърцето."

Освен това тези здравословни мазнини не само поддържат здравето на сърцето, но и помагат при загуба на тегло.

Междувременно д-р Нанавати препоръчва консумацията на печена или поширана сьомга, която ще помогне за понижаване на холестерола и поддържа цялостното сърдечно здраве.

Тази евтина напитка разтваря мазнините в черния дроб и сваля холестерола

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес