Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни, които трябва да избягвате, ако пиете лекарства за диабет

22 август 2024, 13:49 часа

Много хора по света приемат лекарства за диабет – дали Оземпик, или друг препарат на основата на метформин. Оказва се обаче, че има храни, които трябва да ограничите, за да дадете възможност на лекарствата си на подействат с пълна сила.

Какви храни трябва да избягвате, докато приемате лекарства за диабет?

В идеалния случай трябва да ограничите приема на храни с високо съдържание на мазнини, пържени, мазни и с високо съдържание на захар. Всъщност, никое лекарство за диабет не взаимодейства пряко с храната, но видът на консумираната храна може да влоши страничните ефекти като гадене, запек, диария, повръщане, подуване на корема и киселини.

Още: Могат ли хората с диабет да консумират смокини?

По отношение на конкретни храни, най-добре е да избягвате:

1. Подсладени със захар напитки като сода или сок

2. Пържени храни като пилешки хапки или лучени кръгчета

3. Сладкиши като бонбони или понички

Още: Рецепти за диабетици: Три салати за поддържане на кръвната захар

4. Кисели и/или пикантни храни като домати или люти сосове

Въпреки че тези храни могат да влошат страничните ефекти на лекарствата за диабет, лекарите подчертават, че най-важно е да намалите честотата и размера на порциите, които сте приемали преди.

Има ли храни, които трябва да ядете повече, докато сте на лечение?

В допълнение към яденето на балансирана диета, състояща се от постни протеини, богати на фибри плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, е особено важно да се уверите, че ядете достатъчно протеини.

Силно се насърчава да получавате поне минимум 60 грама протеин, докато приемате тези лекарства, за да помогнете за запазването на мускулната маса.

Водата, разбира се, винаги е добро нещо и е желателно да консумирате поне 2 литра (въпреки че това число може да варира в зависимост от вашите лични нужди). За хората, на които им е трудно да пият толкова много вода, някои некофеинови напитки без захар като билков чай могат да заменят част от нея.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес