Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 причини да пиете чаша червено вино всеки ден

22 юли 2024, 15:33 часа

Много хора обичат да пият чаша червено вино по време на обяд или вечеря.

3 добри причини да пиете чаша червено вино всеки ден

Изданието WebMD съобщава, че този навик е полезен за здравето, стига напитката да се консумира в разумни количества. Това са някои от положителните ефекти на червеното вино върху тялото.

Кой НЕ трябва да пие вино 

Антиоксидантите в червеното вино могат да понижат кръвното налягане, пишат експертите на портала "WebMD". Няколко проучвания потвърждават, че при хора с леко повишено кръвно налягане, след консумация на червено вино, то се понижава. Лекарите казват, че за това са отговорни полифенолите, съдържащи се в червеното вино.

Червеното вино защитава здравето на сърцето. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това действие на напитката, някои по-ранни изследвания показват, че червеното вино е добро за здравето на сърцето, тъй като помага за намаляване на риска от вредни мастни отлагания в артериите и подобрява кръвообращението. 

Напитката прави кръвоносните съдове по-еластични, което стимулира кръвообращението. Учени от Кралския колеж в Лондон са доказали, че червеното вино намалява лошия холестерол и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Полифенолите в коментираната напитка предотвратяват образуването на протеини, които произвеждат токсични съединения, които убиват мозъчните клетки. Полифенолите могат също така да намалят токсичността на съществуващите съединения, като по този начин смекчават когнитивните увреждания на мозъка. 

Други ползи от виното

Виното (или по-скоро съдържащият се в него антиоксидант ресвератрол ) предотвратява свързаното с възрастта зрително увреждане и облекчава възпалението при очни заболявания. Червеното вино стимулира растежа на полезните чревни бактерии. В малки количества действа като пребиотик и подпомага доброто храносмилане.

Червеното вино помага и за справяне с безсънието, осигурява релаксация при стрес, подобрява общия тонус, физическата и умствена работоспособност.

Въпреки че някои изследвания показват ползите за здравето от консумацията на червено вино, трябва да се има предвид, че то носи и определени рискове. Алкохолът е строго забранен за всеки с увреждане на черния дроб, той може да повлияе на наддаването на тегло, а прекомерната консумация на алкохол може да доведе до пристрастяване.

Дори минимална доза етилов алкохол в организма значително уврежда черния дроб. Това вещество забавя целия метаболизъм. Прекомерната консумация на вино може да провокира цироза на черния дроб, сериозно заболяване, при което всички функции на този орган са нарушени. 

Червено или бяло вино - кое е по-здравословно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес