Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 храни и напитки с изненадващо високо съдържание на захар

29 август 2024, 07:15 часа

Може да има скрита захар в храни и напитки, които може да не класифицирате като сладки. Това включва кетчуп, сос за спагети и гранола. Прочетете за 17 храни и напитки с високо съдържание на скрити добавени захари.

Яденето на твърде много захар може значително да навреди на вашето здраве. Това е свързано с повишен риск от много заболявания, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак.

Сега много хора се опитват да сведат до минимум приема на захар, но е лесно да подцените колко всъщност консумирате.

Най-сполучливата рецепта за кремообразна картофена запеканка

Една от причините е, че много храни съдържат скрити захари, включително някои храни, които дори не бихте сметнали за сладки.

Всъщност дори продуктите, продавани като „леки“ или „нискомаслени“, могат да съдържат повече захар от обикновените си аналози.

Ето 15 храни и напитки, които може да съдържат повече захар, отколкото си мислите.

1. Нискомаслено кисело мляко

Киселото мляко може да бъде много питателно. Въпреки това, не всяко кисело мляко е създадено еднакво.

Подобно на много други продукти с ниско съдържание на мазнини, киселите млека с ниско съдържание на мазнини често съдържат добавена захар за подобряване на вкуса им.

Например, една чаша (245 грама) нискомаслено кисело мляко може да съдържа над 45 грама захар, което е около 11 чаени лъжички. Това е повече от дневния лимит за мъже и жени само в една чаша.

Освен това киселото мляко с ниско съдържание на мазнини изглежда няма същите ползи за здравето като пълномасленото кисело мляко.

Когато избирате кисело мляко, потърсете тези, които съдържат най-малко количество добавена захар. Също така, избирането на такъв без плодове и добавянето на собствен ви позволява да контролирате съдържанието на захар в него и да увеличите хранителната му стойност.

2. Барбекю сос

Сосът за барбекю може да направи вкусна марината или дип.

Въпреки това, 2 супени лъжици (около 28 грама) сос може да съдържат около 9 грама захар. Това е на стойност над 2 чаени лъжички.

Всъщност около 33% от теглото на соса за барбекю може да бъде чиста захар.

Ако сте либерални с порциите си, това улеснява консумацията на много захар без да го правите.

За да сте сигурни, че не получавате твърде много, проверете етикетите и изберете соса с най-малко количество добавена захар. Освен това не забравяйте да следите размера на порцията си.

3. Кетчуп

Кетчупът е една от най-популярните подправки в света, но - подобно на соса за барбекю - често е пълен със захар.

Опитайте се да внимавате за размера на вашата порция, когато използвате кетчуп, и не забравяйте, че една супена лъжица кетчуп съдържа почти 1 чаена лъжичка захар.

4. Плодов сок

Подобно на целия плод, плодовият сок съдържа някои витамини и минерали.

Въпреки това, когато избирате плодов сок, изберете такъв, който е етикетиран като 100% плодов сок, тъй като подсладените със захар версии могат да идват с голяма доза захар и много малко фибри.

Всъщност в подсладеният със захар плодов сок може да има точно толкова захар, колкото и в подсладена напитка като кока-кола. Лошите здравословни резултати, които са свързани със сладката газирана напитка, могат също да бъдат свързани с плодовите сокове с добавена захар.

Изберете цели плодове или 100% плодов сок, когато е възможно, и минимизирайте приема на подсладени със захар плодови сокове.

5. Сос за спагети

Добавените захари често са скрити в храни, които дори не смятаме за сладки, като например сос за спагети.

Всички сосове за спагети ще съдържат естествена захар, като се има предвид, че са направени с домати.

Много сосове за спагети обаче съдържат и добавена захар.

Най-добрият начин да сте сигурни, че няма да получите нежелана захар в соса си за паста е да си направите свой собствен.

Ако обаче трябва да купите предварително приготвен сос за спагети, проверете етикета и изберете такъв, който или няма захар в списъка на съставките, или е посочен много близо до дъното. Това показва, че не е основна съставка.

6. Спортни напитки

Спортните напитки често могат да бъдат сбъркани като здравословен избор за тези, които спортуват.

Бързо и полезно: 3 лесни начина за приготвяне на сьомга

Спортните напитки обаче са предназначени да хидратират и захранват тренирани спортисти по време на продължителни, интензивни периоди на упражнения.

Поради тази причина те съдържат големи количества добавени захари, които могат бързо да се усвоят и използват за енергия.

Всъщност стандартна бутилка от 591 мл спортна напитка ще съдържа 32,5 грама добавена захар и 161 калории. Това е еквивалентно на 9 чаени лъжички захар.

Следователно спортните напитки се категоризират като сладки напитки. Подобно на сода и подсладен със захар плодов сок, те също са свързани със затлъстяване и метаболитни заболявания.

Освен ако не сте маратонец или елитен спортист, вероятно просто трябва да се придържате към вода, докато тренирате. Това е най-добрият избор за повечето от нас.

7. Шоколадово мляко

Шоколадовото мляко е мляко, което е овкусено с какао и подсладено със захар.

Самото мляко е много питателна напитка. Това е богат източник на хранителни вещества, които са чудесни за здравето на костите, включително калций и протеини.

Въпреки това, въпреки всички хранителни качества на млякото, 1 чаша (250 грама) шоколадово мляко идва с почти 12 допълнителни грама (2,9 чаени лъжички) добавена захар.

8. Гранола

Гранолата често се рекламира като здравословна храна с ниско съдържание на мазнини, въпреки че е с високо съдържание както на калории, така и на захар.

Основната съставка на мюсли са овесените ядки. Обикновеният валцуван овес е добре балансирана зърнена култура, съдържаща въглехидрати, протеини, мазнини и фибри.

Овесените ядки в гранолата обаче са комбинирани с ядки и мед или други добавени подсладители, което увеличава количеството захар и калории.

Всъщност 100 грама мюсли могат да съдържат около 400-500 калории и почти 5-7 чаени лъжички захар.

Ако харесвате гранола, опитайте да изберете такава с по-малко добавена захар или да си направите своя собствена. Можете също така да го добавите като топинг към плодове или кисело мляко, вместо да заливате цяла купа.

9. Ароматизирани кафета

Ароматизираното кафе е популярна тенденция, но количеството скрити захари в тези напитки може да бъде зашеметяващо.

В някои вериги кафенета голямо ароматизирано кафе или напитка от кафе може да съдържа 45 грама захар, ако не и много повече. Това е еквивалентно на около 11 чаени лъжички добавена захар на порция.

Като се има предвид силната връзка между сладките напитки и лошото здраве, вероятно е най-добре да се придържате към кафе без ароматизирани сиропи или добавена захар.

10. Студен чай

Студеният чай обикновено се подслажда със захар или се овкусява със сироп.

Той е популярен в различни форми и вкусове по целия свят, така че съдържанието на захар може да варира леко.

Повечето приготвени в търговската мрежа студени чайове ще съдържат около 35 грама захар на порция от 340 ml. Това е почти същото като бутилка кока-кола.

Ако обичате чай, изберете обикновен чай или изберете студен чай без добавена захар.

11. Протеинови блокчета

Храните, които съдържат протеини, са свързани с повишено чувство за ситост, което може да помогне за загуба на тегло.

Това кара хората да вярват, че протеиновите блокчета са здравословна закуска.

Въпреки че на пазара има някои по-здравословни протеинови блокчета, много от тях съдържат около 20 грама добавена захар, което прави хранителното им съдържание подобно на това на бонбон.

Когато избирате протеиново блокче, четете етикета и избягвайте тези с високо съдържание на захар. Можете също така да ядете храна с високо съдържание на протеини като кисело мляко вместо това.

12. Зърнена закуска

Зърнените култури са популярна, бърза и лесна закуска.

Въпреки това избраната от вас зърнена култура може значително да повлияе на консумацията ви на захар, особено ако я ядете всеки ден.

Някои зърнени закуски, дори тези, предлагани на пазара за деца, имат много добавена захар. Някои съдържат 12 грама или 3 чаени лъжички захар в малка порция от 34 грама.

Проверете етикета и опитайте да изберете зърнена култура с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на добавена захар.

Още по-добре, събудете се няколко минути по-рано и пригответе бърза здравословна закуска с високо протеинова храна като яйца, тъй като яденето на протеин за закуска може да ви помогне да отслабнете.

13. Плодови консерви

Всички плодове съдържат естествени захари. Някои консервирани плодове обаче се обелват и консервират в сладък сироп. Тази обработка лишава плодовете от фибрите и добавя много ненужна захар към това, което трябва да бъде здравословна закуска.

Процесът на консервиране може също да унищожи чувствителния към топлина витамин С, въпреки че повечето други хранителни вещества са добре запазени.

Цели пресни плодове са най-добри. Ако искате да ядете консервирани плодове, потърсете такива, които са консервирани в сок, а не в сироп. Сокът има малко по-ниско съдържание на захар.

14. Консервиран печен боб

Печеният боб е друга пикантна храна, която често е с изненадващо високо съдържание на захар.

Една чаша (254 грама) обикновен печен боб съдържа около 5 чаени лъжички захар.

Ако обичате печен боб, можете да изберете версии с ниско съдържание на захар. Те могат да съдържат около половината от количеството захар, което се намира в техните пълни захарни колеги.

15. Готови смутита

Смесването на плодове с мляко или кисело мляко сутрин, за да си направите смути, може да бъде чудесен начин да започнете деня си.

Много произведени в търговската мрежа смутита се предлагат в големи размери и могат да бъдат подсладени със съставки като сладолед или сироп. Това повишава тяхното съдържание на захар.

За здравословно смути проверете съдържанието на съставките и внимавайте за размера на вашата порция.

Добавените захари не са задължителна част от вашата диета. Въпреки че малките количества са добре, те могат да причинят сериозна вреда, ако консумирате големи количества редовно.

Най-добрият начин да избегнете скритите захари в храната си е да ги приготвите у дома, за да знаете точно какво има в тях.

Въпреки това, ако трябва да купите предварително пакетирана храна, не забравяйте да проверите етикета, за да идентифицирате скритите добавени захари, особено когато купувате храни от този списък.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес