Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-метрова баница направи саморъчно родопска кметица

15 декември 2017, 10:41 часа

10-метрова баница с късмети направи саморъчно кметицата на родопското село Давидково Севда Чолакова и почерпи малчугани, гости и жители на селото. И то не за първи път.

Реклама

„Първия път, когато реших да направя тази баница, беше на тържеството на площада. Много ми се искаше като домакиня на това село, така се чувствам аз, да почерпя всички, както се е по народна традиция - с парче баница. Така направих в повече, да има горе-долу стотина парчета с късмети, да зарадвам малчуганите и да изненадам съгражданите си“, сподели Севда Чолакова, която е от 10 години кмет на Давидково.

Тя уточни, че тавите са 11, всяка с елхово клонче. Написани са 90 пожелания, а паричките са 18. С тя пожелава всеки да си има достатъчно през 2018-та година, за да може спокойно да си посреща нуждите.

Казва, че приготвя баницата по съвсем обикновен начин, защото съобразява, че тя е за деца и трябва да е с изпитани продукти.

„Правя я с готови кори. С документи купувам продуктите - яйцата, сиренето, олиото. За една от тавите ползвам около 200 грама сирене, 4 яйца, половин чаша олио, даже по-малко, за да не е мазно за децата, и един пакет кори. Задължително във всяка тава има паричка и елхово клонче. Оттам нататък весели пожелания“, смее се кметицата.

Гостите и децата първи се черпят, а коледната кметска баница е очаквана от всички

„Хората с нетърпение я очакват, защото има много късмети. Децата с огромен интерес си търсят късметчето. Ние я боготворим, защото това изисква много време и голямо сърце, но тя не жали нищо. Тя е просто такъв човек - не жали сили за децата, за хората от селото и всичко, което прави за селото, го прави със сърце“, споделя млада жена.

„Креативна ни е кметицата, защото измисля начини да сплотява селото - и деца, и възрастни“, хвали я друга.

В 12 часа на Нова година всички в Давидково излизат с чаши шампанско и си казват „Наздраве“, пожелават си здраве и късмет и се веселят.

„Тази година аз правя 10 години като кмет на Давидково и от началото сме били 1500 човека, сега за съжаление са около 700. По-голямата част заминаха за чужбина. По празниците става весело, затова с такава суета се подготвяме, защото те си идват на село, обичат да си идват. Преди една седмица имахме пак сватба тук. Нашите млади хора предпочитат да си сключват граждански брак и да си правят тържеството тук. Обичат Давидково и искат да са си у дома, но за съжаление няма как да се препитават. Затова само в такива специални моменти се връщат в родното си село. Така и за празниците се връщат. Коледа и Нова година цялото село е настроено празнично. Улиците са във фойерверки. Къщите светят и коминчетата пушат и е много живо“, отбелязва Чолакова

Тя пожела новата 2018-та да бъде здрава, честита, малко по-добра, по-успешна, да е по-лек и спокоен живот за селата.

„Иска ми се държавната власт, макар и с крайчеца на окото, да погледне към малките населени места. Имаме нужда от малка грижа за създаване на работни места. Ние с последни усилия задържаме детска градина, училище. Ако малко се отворят нещата, младите хора ще се върнат, защото къщите по на 3-4 етажа стоят празни, а те са в града и чужбина на квартири. Ако имат възможността да си изкарват прехраната, една част ще се върнат на селото, със сигурност не всички, но голяма част ще си дойдат“, убедена е кметицата на Давидково.

За празника община Баните подари на децата куклен театър в напълно обновеното читалище „Зора“. Малчуганите се зарадваха на театралната постановка „Джуджета – весели момчета“ на музикално-драматичния театър гр. Кърджали.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес